Expozitie de caricatură – Constantin PAVEL

Miercuri, 9 iunie 2021, la orele 13, Biblioteca Orășenească ,,George Bacovia” din Buhusi găzduiește vernisajul expozitiei de caricatură Constantin Pavel. Publicul buhușean este invitat să participe la acest eveniment cultural. Evenimentul este organizat de primaria Buhusi in parteneriat cu Asociatia Culturala ,,Renasterea” din Buhusi.

Despre caricaturistul Constantin PAVEL

Pavel este un caricaturist de presă, colaborator al Ziarului de Vrancea, dar si al altor mari ziare din Romania. S-a născut în Botoșani in anul 1951, i-a plăcut mereu să deseneze și credea despre el că e un tip talentat. Până să vadă câteva desene ale colegului său de bancă din perioada liceului, ,,un fel de deșteptul clasei, care avea și mult umor, iar eu nu aveam habar ce este aia o caricatură”. A lucrat câțiva ani pe aerodromul din Bacău și are amintiri plăcute, a legat prietenii și a învățat multe. S-a gândit chiar să urmeze o carieră de ofițer, a început să se pregătească, însă nu a primit aprobare de la șefi pentru a se prezenta la examene. Își aduce aminte că, în acei ani, a colaborat cu publicațiile militare, cărora le trimitea caricaturi cu teme militare. Avea 26 de ani când a hotărât să încheie de tot socoteala cu armata și a revenit la vechea pasiune. S-a căsătorit și s-a stabilit în Focșani, unde a lucrat peste 25 de ani ca profesor de desen, însă principala profesie a fost aceea de caricaturist.

Într-un interviu pentru ziarul Adevărul, acesta a declarat: ,,Caricatura este un fenomen grafic binecunoscut de toată lumea, în special caricatura de presă, care este un gen foarte popular în toată lumea, ziarele şi revistele din toate continentele. Din păcate, internetul a eliminat foarte multe publicaţii, şi în lume, dar şi la noi în ţară. Este păcat, pentru că chiar când viaţa socială şi politică era mai spectaculoasă caricaturiştii au fost eliminaţi din schemele funcţionale ale ziarelor, cu toate că o caricatură de presă de foarte multe ori are forţa şi puterea unui articol editorial. În compensaţie, în lume sunt foarte multe expoziţii de caricatură care se ridică la un nivel grafic foarte ridicat”.

Întrebat de reporterul ziarului Bursa dacă s-a caricaturizat vreodată pe el însuși, Constantin Pavel a declarat că: ,,Caricatura mi-a intrat în metabolism.”. Referitor la premiul I cîștigat în 2012 în Portugalia la concursul  “World Press Cartoon”, caricaturistul focșănean a răspuns: ,,Goia spunea că “somnul raţiunii zămisleşte monştri”. Există o somnolenţă monstruoasă şi o indolenţă planetară atât a liderilor statelor lumii, cât şi a oamenilor în general, când este vorba despre protejarea naturii. Acţionăm ca şi cum toate frumuseţile naturale ni se cuvin doar nouă şi uităm că acestea aparţin şi generaţiilor următoare.”

Ce lucrări vom vedea la expozitia deschisă la Biblioteca George Bacovia pe data de 9 iunie 2021, la orele 13, rămîne o surpriză la care vă invităm și noi să luați parte.

Recommended For You