Pe 6 iunie 1917 se năștea la Turda Ion Rațiu într-una dintre cele mai vechi familii nobiliare românești de pe teritoriul Transilvaniei.
Din familia Rațiu au făcut parte personalități precum protopoul Basiliu Rațiu, discipol al lui Petru Maior, doctor în teologie și filozofie al Universității din Viena, sau Dr. Ioan Rațiu, liderul generației memorandiștilor și președintele Partidului Național Român. Tatăl lui Ion Rațiu, Augustin, a fost primarul orașului Turda, iar mama sa, Eugenia, era nepoata lui Ion Codru-Drăgușanu, scriitor, memorialist și participant la Revoluția pașoptistă.
Ioan-Gheorghe Rațiu, “Laudatio: Lordului politicii romȃnești postdecembriste Ion (Ioan-Augustin-Nicolae) Rațiu, la ȋmplinirea unui secol de la naștere”, 2017
“Ȋn decursul timpului s-au scris multe pagini despre personalitatea și biografia acestuia. Viața, familia, faptele, ȋmplinirile și neȋmplinirile sale au fost analizate ȋn amănunțime și din toate punctele de vedere. Puține fațete ale vieții și familiei sale au scăpat fără a fi analizate, disecate, lăudate, criticate sau exploatate potrivit intereselor de moment. Ȋn timpul vieții s-a expus cu un curaj cavaleresc tuturor riscurilor. Sunt mai multe momente ȋn istoria postdecembristă ȋn care Ion Rațiu a dat dovadă de mare curaj și demnitate umană. Vizitele ȋn județele „roșii” ȋn campania prezidențială din anul 1990 și cele două mineriade violente din mai 1990 și septembrie 1991 au fost printre cele mai riscante pentru viața sa. După moarte, ȋndrăznesc să spun, că ȋn aceeași măsură atȃt prietenii cȃt și neprietenii i-au cultivat numele, personalitatea, ținuta și principiile de viață.”