Nicolae Iorga – spiritul neobosit al politicii, istoriei şi culturii noastre
Astăzi, 5 iunie, se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, personalitate excepţională a evoluţiei noastre, istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Române.
Cunoscut în întreaga lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei, Iorga a avut o activitate ştiinţifică excepţională, fiind autorul a 1003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii, este autorul a numeroase sinteze, culminând cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.
La 1 noiembrie 1928, Iorga este ales decan al Facultăţii de Litere şi Filosofie, iar anul următor, pe 1 martie, este ales rector al Universităţii Bucureşti.
La 10 martie 1929, Nicolae Iorga, cel mai de seamă conferenţiar care s-a difuzat la Radio România, debuta în programele postului naţional.
Se înfiinţa apoi, „Universitatea Radio”, o emisiune radiofonică zilnică de conferinţe, pe deme variate, iar dintre personalităţile vremii care au prezentat prelegeri, Nicolae Iorga a avut impactul cel mai puternic asupra auditoriului de radio. Conferinţele sale erau cele mai valoroase şi mai actuale, iar câteva dintre temele pe care Iorga le-a abordat erau „Ce este o naţiune?“, „Adevărata civilizaţie“, „Drept şi morală la români“ sau „Noi hotare“.
Se spune că istoricul ajungea la porţile Radio România find însoţit de admiratori, studenţi şi susţinători politici, iar uneori era însoţit şi de prietenul şi stenograful lui, Henri Stahl, cel care avea grijă ca vorbele profesorului să nu se piardă în eter, ci să fie adunate în colecţii ce urmau să fie publicate în volume.
Personalul de la prezentare îl prelua şi îl conducea pe Iorga în cabina de înregistrări, fiind dese momentele în care marele orator împroviza pe marginea unor subiecte din cele mai diverse.
„Și în viață, în simțire, în scris, în gând, când te uiți bine, rămâne mai ales ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. Prin înstrăinarea de tine însuți capeți și consecvență, și stăruință, și caracterul, și iubirea oamenlor.” – Nicolae Iorga
Mai multe amănunte sunt prezentate în documentarul realizat de Agenția de presă RADOR