Azi, 27 iunie 2021, la Cimitirul Central din Buhusi , a avut loc pomenirea de 40 de zile a celui care a fost ultimul veteran de razboi din Buhusi, Octavian Huianu. Slujba de ridicare a panaghiei a fost oficiata de preotul Romeo Sbarcea, in prezenta a circa 30 de persoane, la orele pranzului. Evenimentul a reunit majoritatea persoanelor din familia raposatului veteran de razboi, dar si prieteni care i-au fost apropiati. Ca si la slujba de inmormantare, fiul sau, Marius Huianu, a fost prezent, el venind din Muchen, Gemania, special pentru pomenirea raposatului sau tata.
Dupa slujba de pomenire, fosta si unica sotie de lui Octavian Huianu, doamna Elena Huianu, in varsta de aproape de 90 de ani, mi-a marturisit ca in cele 40 de zile scurse de la inmormantare, a venit zilnic la mormantul sotului ei. Asta in pofida faptului ca o dor genunchii. Dansa a marturisit ca si-ar fi dorit sa fi facut mai multe, dar varsta su puterile nu o lasa. Desi nu a spus-o explicit, am constatat ca prin aceste fapte, cat de mult respect si dragoste i-a acordat defunctului sot.
Reamintim că etimologia cuvântului „panaghia” înseamnă preasfânta, și se folosește în limbaj liturgic pentru exprimarea unui atribut al Sfintei Treimi: „preasfântă Treime”.
Pomenirea de obște a morților la 40 de zile ne readuce în atenție întregul alai de rugăciuni și tradiții pe care Biserica Ortodoxă le săvârșește în memoria și pentru cei dragi ai noștri strămutați la viața veșnică. Este vorba de ceea ce în cărțile de cult se numește „ridicarea Panaghiei pentru cei răposați”. Potrivit Molitfelnicului, această slujbă se săvârșește la 40 de zile de la ziua decesului unui membru al Bisericii, odată cu săvârșirea pomenirii îndătinate la acest soroc când, după tradiție, cel răposat primește judecata particulară de la Hristos, Cel ce „stăpânește peste vii și peste morți” (Romani 14, 9), de la care nu se poate sustrage nimeni. În urma acesteia, Nemitarnicul Judecător va rândui, ce-i drept, provizoriu, sufletul celui decedat, până la a doua Sa venire. Despre această judecată, dar și despre ceea ce va să fie, Sfântul Pavel ne încredințează: „Noi toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de judecată a lui Hristos, ca să ia fiecare după cele ce a făcut în trup, ori bine ori rău” ( II Corinteni 5, 10). Așa se explică de ce pomenirile la 40 de zile sunt mai importante și Biserica îndeamnă la multe rugăciuni și milostenii pentru cel ce urmează a se înfățișa la prima judecată. Din șirul acestor demersuri speciale se numără și ritualul „ridicării Panaghiei”. Pentru această slujbă, pe lângă cele trebuincioase pomenirii obișnuite, mai trebuie pregătite un colac și o icoană a Maicii Domnului. După săvârșirea ritualului indicat, preotul ia colacul special pregătit și, însemnându-l cu semnul Sfintei Cruci rostește: „Întru cinstea și pomenirea Preabinecuvântatei Stăpânei noastre, Născătoarei de Dumnezeu, și pururea Fecioarei Maria, pentru ale cărei rugăciuni primește, Doamne, jertfa aceasta întru iertarea păcatelor adormitului robului Tău ( numele), pentru ca să i se ierte lui toată greșeala cea de voie și cea fără de voie”.