Cofetarul Cîrmîz: rețete inedite în politică

Cine nu-l știe pe cofetarul Cîrmîz Goguță ? Povestea lui e dulce și frumoasă – ați zice dvs. Dar doar în aparență, spun eu, care-l cunosc. Am tot timpul din lume să vă spun povestea faptelor lui, care vă privește și/sau afectează pe voi. Iar dvs. ca cititori elevați, veți înțelege, mai direct, mai printre rânduri. Cofetarul nostru face și vinde eclere, savarine și alte prăjituri pentru un târg întreg. Dar, conform declarațiilor sale, odată la 4 ani mai dă și pe gratis… Vorba aia: obrazul subțire cu ,,dulce” se ține! Ultima dată cred că a dat prăjituri expirate, de s-au stricat la mațe săracii oameni. Altfel nu-mi explic de ce l-au votat așa de puțini. Cîrmîz Goguță face parte din tagma inginerilor eșuați imediat după revoluție. Unde? direct în laboratorul cofetăriei părintești. Atunci de ce-ai mai făcut o facultate, bre? Pentru că cei 5 ani i-a făcut în… 7.  Pe vremea aialaltă umbla vorba că la facultatea de mecanică și construcții intră tot prostul… dovada era că dacă luai 5 la examen chiar intrai. Cîrmîz Goguță a revoluționat arta cofetăriei locale: inginerii mecanici fac prăjituri! Învârt cu cheia franceză în aluat și toarnă crema cu pompa de ulei. Dar el e maestru și la ,,gogoși”, după cum veți vedea.  Deviza lui e ,,Banul să iasă!” Cert este că tătâne-său, bătrânul Goguță, om serios, nu l-a lăsat la masa de lucru, că făcea nebunii. V-am mai spus altădată că bea tot romul pentru prăjituri, nu? Așa că la dat la ,,birou”.

Dar Cîrmîz Goguță nu s-a limitat doar la rețetele de cofetărie. Când realizat că vorbea de unul singur în fața calculatorului sau a galantarului cu prăjituri, ambiția sa de ,,intelectual” l-a împins spre politică. Asta era adevărata sa revelație! Acolo, spera el, vrea să își afle mărirea, puterea și consacrarea. Deși se spune că ,,politica-i curvă”, el zice că n-a știut. Spre uimirea tuturor celor care-l cunosc pe cofetar, acesta a ajuns să se culce cu toate partidele. În toate pozițiile. Când pe dreapta, când pe stânga, cofetarul Cîrmîz Goguță a ne-a demonstrat, implicit, că politica-i o fată mare pe lângă ce făcea el. Măi, al naibii treabă, cofetarul ăsta i-a luat epitetul politicii și alegătorii n-au știut! Când cu puterea, când cu opoziția… după cum era interesul de moment. La alegerile trecute era supărat pe vechiul tău amic si confident. Acesta i-a ,,revelat” bine caracterul atunci când a spus că ,,dacă nu ți-au fost afectate interesele personale, ai trecut mereu cu vederea matrapazlâcurile din jur”.  Tot amicul tău te-a dat de gol, nea Cîrmîz, pomenind de ,,arhiva ta de suflet cu filme pentru adulți”. Cred că se referea la ședințele la care odată pupai în cur și votai ,,pro”. Acum te dai dizident și votezi ,,contra”. Sau insinua altceva? Ce să-ti fac, poate i-ai dat conțopistului fonfăit vreun cozonac înăcrit, rămas de la Paște…

De aproape două decenii Cîrmîz Goguță face parte din tagma politicienilor aleși local. Așa cum spuneam, am ce vă povesti. Nu invenții, ci fapte petrecute aievea pe malul Bistriței. La el, ,,spectacolul minciunii este atât de seducător, încât (…) chiar începe să creadă că minciunile sale sunt adevăruri”. Pentru un politician notoriu cu vechi ștate de plată ca el, ,,este o onoare faptul că miroase a tămâie și nu a Coco Chanel de amantă”. Așa zic unii că s-ar fi lăudat prin campania electorală. Dar a uitat de anii în care mirosea numai a boască. Și nu era de la împărtășanie. Și pentru că povestea este prea savuroasă ca să n-o fac publică, promit să public și un interviu cu dânsul. Oricum, nu pot să nu exclam într-un final: ,,Unde ești nene Iancule, să vezi politichia locală a noastră…?” Ei, unde, se pregătește de ședința de mâine. Și dacă Caragiale n-o fi acolo, am să vă spun eu despre noile rețete inedite aplicate în politica locală de al vostru ales, cofetar, inginer și director economic, stimabilul Cîrmîz Goguță. ,,Ura!” de trei ori, pentru domnia sa.

Recommended For You

One Comment to “Cofetarul Cîrmîz: rețete inedite în politică”

Comments are closed.