Pe drumuri de munte – evocare Calistrat Hogaș

Sâmbătă, 28 august 2021, se împlinesc 104 de ani de la trecerea în veșnicie a scriitorului Calistrat Hogaș. După cum se știe, obștescul sfârșit a survenit în casa fiicei sale Cleopatra, în împrejurările aprige ale primei conflagrații mondiale.
În acest context, la Muzeul Memorial ,,Calistrat Hogaș” Piatra Neamț, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, vor fi reluate activitățile culturale sistate temporar de contextul pandemic, activități menite să conserve memoria celui mai important exponent al literaturii de călătorie din țara noastră, a profesorului și omului care a marcat în felul său unic trecutul urbei nemțene de la poalele Cozlei.
Manifestarea va debuta cu intervenția scriitorului Emil Nicolae, cel care, prin activitatea sa literară și muzeografică de excepție, a transformat casa familiei Hogaș, într-un veritabil locaș de cultură.
De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, va avea loc un moment artistic deosebit, susținut de Teatrul de Artă Socială ,,MINA” București, intitulat – „Pe Drumuri de Munte” o călătorie inspirată de viața și opera lui Calistrat Hogaș, în regia Iulianei Mușetescu.
Teatrul de Artă Socială MINA este un proiect independent, care își propune prin intermediul spectacolelor de teatru pentru copii și adulți, spectacole tematice și interactive, recitaluri de muzică și poezie clasică și populară, să studieze conexiunile terapeutice ale manifestărilor artistice.
Acest proiect este coordonat de dr. Iuliana Mușetescu.
Evenimentul va avea loc  mâine, 28 august 2021, începând cu orele 18:00, la Muzeul Memorial ,,Calistrat Hogaș” Piatra Neamț, în salonul familiei Hogaș.
Despre Iuliana Mușetescu: pietreancă de origine, absolventă a Liceului de artă „Victor Brauner”, secția pian și muzică vocală, absolventă a Facultății de Teatru, secția actorie, din cadrul Universității de arte „George Enescu”, Iași, masterat în „Art-terapie prin teatru și artele spectacolului”, Facultatea de Teatru, Universitatea de artă teatrală și cinematografică „I. L. Caragiale”, București și studii doctorale în domeniu Teatru și artele spectacolului pe tema „Teatrul ca artă vindecătoare, la Facultatea de Teatru, Universitatea de arte „George Enescu”, Iași.
Roxana Elena Diaconu, muzeograf la Complexul Muzeal Național Neamț

Recommended For You