Locuitorii Orbicului trăiesc sub coșmarul unei noi inundații

Preambul: La fiecare ploaie mai puternică, locuitorii cartierului Orbic din Buhusi stau cu sufletul la gură: coșmarul inundațiilor. Pârâul Orbic, care trece prin apropierea caselor și grădinilor locuitorilor, le provoacă mereu necazuri. Primăria Buhuși nu a luat măsuri de ani de zile pentru remedierea acestei probleme. Mai rău, nu s-au realizat lucrări nici din fonduri proprii, nici din fonduri UE, deși noi credem că exista posibilitatea. Dar este mai ușor să crești salariile decât să faci lucrări… Deși au fost mereu sesizați de localnici, actiunile administrative din trecut s-au rezumat la ajutor punctual pentru unele persoane și ,,vizite de curtoazie” pentru a aplana furia cetățenilor inundați. Cetățeni care suportă, suportă și iar suportă… Iar primarul Zaharia, fostul primar Turcea și fostul viceprimar Rezmireș sunt răspunzători de toate astea. Este provocarea viceprimarului actual Teslariu pentru a lua taurul de coarne.

Azi, o femeie care locuiește în zona mereu inundată ne-a relatat, cu lacrimi în ochi, că ,,Nu stiu prin ce minune nu s-a întâmplat (inundația)…  pentru că am stat cu inima la gât efectiv! Nu am dormit un minut toată noaptea! Locuiesc cu mama mea, o femeie de 90 de ani, bătrână, a intrat în panică, e bolnavă, e diabetică… Deci s-o speriat, a început să plângă… Deci, vă dați seama, asta este situația în care trăim!”

Astă noapte, 29 aug. 2021 între orele 2 și 5, o ploaie puternică a căzut peste orașul Buhuși. Coșmarul inundațiilor a lovit din nou, iar oamenii nu au închis un ochi toată noaptea de frica inundației. Disperați, locuitorii zonei ne-au semnalat situația: canalul de scurgere a pârâului (vezi imaginile) este colmatat și plin de vegetație. Deși in anii trecuți primaria a început lucrările de curățare-decolmatare din josul pârâului (dinspre lac), nici până acum nu s-a ajuns la rezolvarea completă a situației în zonele cu probleme, situate in amonte (n.red. mai sus, spre izvor). Mai rău, în canalul pârâului care trece pe sub podul rutier există o țeavă care, la creșterea apei din pârâu duce la deversarea apei în curțile locuitorilor de lângă Biserica Sf. Gheorghe. Deși la montarea țevii (acum aproape 30 de ani) s-a dorit efectul invers, adică apa din curțile oamenilor să se scurgă în albia pârâului, lucrarea amatoricească a creat mai multe necazuri. Nimeni dintre autotitățile locale competente și responsabile – Primăria Buhuși și/sau Apele Române Siret –  nu au mai făcut nimic de la inundațiile din vara lui 2018. Deși locuitorii zonei au depus sesizări înregistrate oficial la Primărie, ei afirmă că ,,primarul Zaharia s-a scuturat de responsabilități”, pasând pisica la Apele Române Siret. Iar ABA Siret se rezumă la anunțuri pe Facebook… pentru că locuitorii zonei calamitate spun că nu au văzut ,,nici o mișcare” a instituției pomenite mai sus. Culmea ironiei, primarul Zaharia face parte din și din ,,comitetul de bazin al râului Bistrița” (vezi pag. 204 din  ,,Planul de management al riscului la inundații ABA Siret”). Deci, teoretic, ,,conlucrează nemijlocit” cu conducerea ABA Siret. La ce? nu știm, pentru că în teren nu se vede nimic. Nici măcar informări periodice…

Cert este că șefii instituțiilor statului, plătiți regește din banii cetățenilor, bașca unii și investiți cu încredere de electorat, nu au făcut nimic pentru rezolvarea profesionistă a situației și protejarea populației. Mereu prinși pe picior greșit de situațiile vremii nefavorabile din teren, ei găsesc tot mereu scuze. Dacă azi-noapte nu s-a produs o inundație, asta nu înseamnă că lucrurile vor fi așa mereu. Investigațiile noastre vor continua până vom reuși determinarea celor responsabili să rezolve situația.

Ce spun public oamenii:

  • Elena Andreia: ,,Platim taxe și impozite fix pt a le face lor salariile și ai menține în funcție, ei nu fac nimic pt noi!”
  • Elena Vlad: ,,Sa va pazeasca Domnul de ce e mai rau..doar as va rugati altceva nu va ramane de facut.”
  • Crina Oancea: ,,Strada asta este una ff cunoscuta, ea si problemele ei…pacat ca doar in campania electorala!”
  • Oancea Catalin: ,,OARE AUTORITATILE STIU IN CE STRESS STAU LOCUITORII DE PE STRADA ORBIC ? ”
  • Oana Apetrei: ,,Plătim taxe statului şi ne rugăm de Dumnezeu să rezolve problemele.”

 

 

Recommended For You