Încă de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID19, orașul Buhuși a fost codaș. Așa cum am semnalat în aprilie a.c., atunci când v-am îndemnat să vă vaccinați anti-covid19, populația orașului nostru se vaccinase în procent de 5%. Zilele aceasta am citit un raport guvernamental recent (24 august 2021) care precizează procentele populației vaccinate anti-covid19 la nivelul fiecărei localități din România. Orașul Buhuși are un procent de vaccinare de 11,34%. Buhușiul se situează pe ultimul loc între orașele din județul Bacău, orașele având următoarele procente:
- Moinești = 17,14%
- Onești = 22,66%
- Comănești = 17,28%
- Târgu Ocna = 18,91%
- Bicaz = 16,67%
- Roman = 23,14%
- Târgu Neamt = 19,82%
Care ar fi motivele pentru faptul că populația buhușeană refuză vaccinarea?
- În luna mai scriam despre faptul că primarul Zaharia nu s-a implicat deloc în campania de vaccinare, lăsând totul pe seama ,,județului și guvernului”. Iar lucrurile au continuat în același stil caracteristic: dezinteres, ca să nu spun boicotare. Chiar dacă a dotat centrul de vaccinare din Casa de Cultură Buhusi cu frigider, mese, scaune și altele, ajutorul său de primar s-a limitat doar la acestea. Nici nu a răspuns la propunerile de ajutor făcute de Gazeta de Buhuși pentru realizarea unei campanii de promovare a vaccinului… nici pomeneală.
- Consilierii locali – o turmă de oi speriate de COVID, fără inițiativă, fără vlagă, au mers mereu pe mâna primarului, care i-a condus ca un cioban. N-am auzit niciodată să dea un exemplu public de vaccinare, nu am văzut exemple de solidaritate umană. În condițiile de sechestrare voluntară și de asalt mediatic șocant, ei nu s-au sinchisit de bătrânii rămași singuri. Unul, mai tare, a făcut propuneri de MEGAsuplimentare a fondurilor pentru noua capelă… Chiar si cetatenii au sesizat ca administratia orasului nu s-a implicat.
- Doar pompierii buhușeni au cărat alimente și apă pentru cei aflați în nevoință, iar preoții din eparhia noastră, ajutați de voluntari, au făcut gesturi de omenie pe care doar Dumnezeu le-a văzut.
- Managerul spitalului, Constantin Poiană, a fost printre puținele persoane publice locale care au dat un exemplu personal pro-vaccinare anti-covid19. Împreună cu medicii din echipa sa a creat facilități pentru ca persoanele internate în Spitalul Buhuși să se poată vaccina cu doza unică Johnson-Johnson. Dar exemplu lui și al echipei medicalebuhușene nu au fost de ajuns într-un oraș cu o populație majoritar săracă și îmbătrânită. Poiană și medicii săi a luptat singuri cu pandemia.
- Buhușenii nu au primit nici o încurajare publică de vaccinare de la primarul lor ales, nici de la consilierii locali. Dar s-au ales cu capelă nouă, căci cea veche s-a degradat din lipsa bunei administrări. Deși primarul Zaharia declarase anterior (minut 6:25) că se va vaccina public pentru a da un exemplu. Doar vorbe… În aceste condiții, populația neîncrezătoare nu are motive de vaccinare prin lipsa suportul moral al liderului urbei.
- De-a lungul anilor, majoritatea populației orașului Buhuși a devenit captivă electoral, a sărăcit și a căzut mereu pradă dezinformărilor și propagandei PSD. Partid care, deși nu s-a opus public vaccinarii anti-covid19, nici nu a lansat apeluri pro-vaccinare. A făcut tot ce-a putut pentru a menține o stare de lucruri dezastruoasă, scopul perfid fiind accederea la guvernarea centrală și locală. Se pare că fiefurile unde PSD conduce în județe au procente foarte mici de vaccinare. Acestea sunt totodată și județele sărace ale României. Un exemplu este orașul Buhuși.
- Autoritățile județene – Consiliul Județean și Prefectura Bacău – au uitat că există și orașul Buhuși. De un an întreg, atenția lor este axată pe orașele din vestul județului Bacău – iar rezultatele se văd: acolo orașele stau mai bine la vaccinare chiar și față de municipiul Bacău. Pe președintele CJ, Valentin Ivancea, nici nu l-am văzut prin Buhuși de la terminarea campaniei electorale. Aceste autorități nu au realizat o campanie județeană, coerentă, puternică, bazată pe vectori de imagine puternci și cu implicarea autorităților locale. Eu cred că aceasta ar fi putut determina creșterea ratei de vaccinare la nivel de județ. Dar nu este târziu nici acum. Desi prefectul Bulai a dat un exemplu personal de vaccinare, alesii buhuseni nu au urmat modelul…
- Intelectualitatea buhușeană ,,este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”. Lipsa unei coeziuni sociale, coroborată cu interesele personale mărunte (a se citi ,,deinterese”) a făcut ca această categorie socială să nu dea un exemplu pentru ,,prostimea incultă” majoritară și care refuză vaccinarea. Deși, onorabilii intelectuali buhușeni stiu bine că în condiții de criză majoră doar solidaritatea socială face tranziția mai ușoară. Asta am învățat eu de la școala unde predau, odată, dascăli adevărați…
- Relaxarea de vară – ce motivație mai bună se poate găsi pentru a nu te vaccina?
- Indiferența buhușeanului față de buhușean: majorității nevaccinate, dar posibil purtătoare de virus, nu-i pasă de ceilalți de lăngă ei. Este exact pe tipicul românesc ,,ne descurcăm” sau ,,merge și așa”. Toți acei nevaccinați nu au fost în secția de infecțioase pentru a vedea și a crede. De 2000 de ani majoritea dintre noi face aceeași greșală ca Toma necredinciosul, fără a mai ieși din ea.
- Manipularea medicatică, lipsa unei încrederi în autorități, lipsa educației sanitare minime, etc..
În condițiile prezentate mai sus, nu este de mirare că Buhușiul este orașul codaș la vaccinare anti-COVID19. Asta spune mult și despre educația medicală, dar și despre viitorul nostru ca urbe. Iar cei aleși, care răspund și de asta, au alte preocupări decât buhușenii… Oare este mai importantă realizarea de tot felul de condiții publice moderne în detrimentul dragostei și respectului dintre noi?