Odată cu demiterea ministrului Justiției (USR), va cădea și Guvernul Câțu

Odată cu debutul toamnei, partidele din coaliția de guvernare au reînceput lupta între ele. Această luptă s-a soldat cu demiterea ministrului justiției, fapt care a aruncat coaliția de guvernare în aer. Prezentăm mai jos, firul evenimentelor de azi:

  1. PNL și UDMR au susținut în Guvern noul program PNDL-3, denumit pompos ,,Anghel Saligny”, care este de fapt un nou PNDL de 50 de miliarde de lei. Susținătorii spun că în baza lui se alocă fonduri pentru lucrări de investiții a României, dar USR-PLUS s-a opus spunând că este de fapt un tun.  Detalii aici și aici.  Ministrul justiției, Stelian Ion, (USR) nu a acordat avizele necesare pentru programul Guvernului, spunând că ,,Ministerul Justiţiei, prin avizele pe care le dă, ajută Guvernul să nu se încalce legea. Rolul Ministerului Justiţie este, printre altele, să se asigure că legalitatea în cadrul procedurilor de adoptare a actelor normative este respectată.”
  2. Ședința Guvernului de la prânz a fost suspendată și amânată pentru orele 19, când prim-ministrul Cîțu a cerut ministrului de justiție Stelian Ion să vină rapid cu avizul necesar programului PNDL/3. USRPLUS au declarat că nu vor participa la ședința Guvernului din această seară. În consecință, fără avizul Ministerului Justiției, indiferent dacă va fi negativ sau favorabil, acest act normativ (referitor la programul PNDL-3) nu poate fi aprobat de Guvern. Ședința Guvernului nu s-a mai ținut la ora 19. UPDATE: ședinta a avut totusi loc la ora 21, pentru câteva minute.
  3. Prim-ministrul Florin Cîțu l-a demis în această seară pe ministrul Justiției, Stelian Ion. El a motivat decizia făcută afirmând că nu va accepta miniştri care se opun modernizării României şi a spus că va propune un ministru interimar care să înţeleagă prioritatea zero a investiţiilor. Acesta a declarat: ,,Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care, din fericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile, înseamnă încălcarea mandatului programului de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat!” Lucian Bode este ministrul propus ca interimar la justiție.
  4. Stelian Ion, ministrul demis, a contrat politic declarația prim/ministrului Cutzu și a replicat că ,,Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului.Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.” Acesta a mai precizat că ,,Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă”.
  5. Presedintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă în care a cerut partidelor din coaliția de guvernare să conducă bine pe români, pentru că în condițiile dificile ale pandemiei există creșteri de prețuri. Președintele a acceptat demiterea propusă de prim-ministrul Cîtu. Referitor la războiul iscat între partidele de la guvernare (PNL și UDMR contra USRPLUS), președintele Iohannis a declarat: ,,Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau despre cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Nici unul dintre partidele de la guvernare nu trebui să uite că guvernarea se exercită pentru români. Dincolo de viziunile diferite, firești asupra unui proiect sau altul este fundamental ca toate partidul din actul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.” Klaus Iohannis a conchis: „Aștept rezultate de la parlamentari, nu scandal”.
  6. USR-PLUS a declarat că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, pe care-l acuză că a aruncat țara în criză politică. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul partidului pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. În comunicatul USR-PLUS se arată: ,,USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern”.
  7. Delarațiile de război ale liderilor USRPLUS la adresa prim/ministrului Florin Cutzu. Dan BARNA a afirmat că ,,Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece.” Dacian CIOLOS a afirmat că ,,Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”

Comentariile jurnalistilor din presa centrală:

Ioana Ene Dogioiu: ,,Stelian Ion a fost demis pentru ca interimarul Bode la Justitie sa avizeze PNDL 3 fara care Citu risca sa piarda Congresul. Daca are avizul MJ face sedinta de guvern cu jumatate din membri (art 38 Cod administrativ) si-l trece fluierand.”

Liviu Avram: ,,Grea misie pentru comunicatorii PNL și cotarlele lor din presă: să convingă opinia publică de faptul că PNDL-3-cu-frauda-inclusă-în-proiect chiar este o chestie pentru dezvoltarea României și nu o golăneală nici măcar originală, ci copiată de la alde Dragnea.(…) Plus că a dat și el vina pe Stelian Ion pentru faptul că Secția Specială nu a fost desființată, ceea ce este o nesimțire tipic pesedistă, de cea mai joasă speță. Later Edit: Taci că s-a prins în horă și Alina Gorghiu.”

Rodica Culcer: ,,Nu văd cum mai poate rămâne USR la guvernare după demiterea lui Stelian Ion. Protocolul încheiat după demiterea la fel de mitocănească a lui Vlad Voiculescu, la pachet cu Andreea Moldovan, a fost aruncat in aer, la fel și acordul care a stat la baza constituirii coaliției in decembrie. Este limpede ca PNL nu este un partener loial. Cu tot regretul pentru miniștri USR care începuseră foarte bine, cred ca o ruptura ne-ar scoate din minciuna și ar așeza lucrurile mai aproape de adevăr: PNL și UDMR fac politica exact ca PSD, nu vor nici o reforma, mai ales in justiție, și nu pot renunța la cheltuirea discreționara a banului public – adică a banilor noștri. Separarea apelor nu a fost niciodată mai necesara ca acum.”

Pronostic Gazeta de Buhuși: odată cu demiterea ministrului Justiției Stelian Ion (USR), va cădea și Guvernul Florin Câțu.

Este posibil ca Ludovic Orban și USRPLUS sa-i fi făcut ,,figura” lui Cîțu, acum în pragul alegerilor din PNL? Este, deoarece Florin Cîțu nu poate ajunge președintele PNL fără aprobarea programului PNDL-3 care este o promisiune față de primarii lui susținători.

Recommended For You