Ce vor face buhușenii fără bîlci?

Bâlciul anual NU VA AVEA LOC! 

Astăzi am fost prezent la ședinta Consiliului Local: consilierii opoziției s-au certat efectiv cu primarul Zaharia pe tema bâlciului anual. Primarul a propus ca bâlciul să aibă loc la târgul săptămânal, iar consilierii opoziției PNL+ALDE+PMP+ProRomania au propus altceva, ca bâlciul să aibă loc în centrul orașului Buhuși. Fiecare parte și-a adus motivațiile ei. La un moment dat s-a propus introducerea unei curse de maxi-taxi gratuite pe ruta centru-târg, dar se pare că nici acestă variantă nu a plăcut consilierilor opoziției. Opoziție care a vrut ca toate zilele bâlciului să se desfășoare în centrul orașului Buhuși, iar primarul ar fi obligat să ducă la îndeplinire acest lucru. Dar această dispută, devenită politică, s-a terminat cu respingerea celor două variante propuse din motiv că nu exista majoritate (lipsă număr minim de voturi necesare pentru trecerea unui proiect). Deci, cel puțin la acest moment, bâlciul anual nu poate avea loc. Din toată această ,,gâlceavă politică”, pe alocuri cu accente de vendetă reciprocă,  buhușenii au de pierdut. Ce vor face buhușenii fără tradiționalul bălci tocmai acum, la început de toamnă…?

Ceea ce mă uimește la toți politicienii este că ei uită că suntem in pandemie! Nici un ales local nu a pomenit de așa ceva.  În înghesuiala bâlciului, sunt convins că nimeni de acolo nu va purta mască, iar acest lucru va genera o creștere a infectării covid. În plus, nimeni nu a pomenit de activități culturale sau sportive, care altădată se organizau de ,,Zilele orașului Buhuși” la aceeași dată.

Update: deși primarul Zaharia nu a putut trece prin Consiliul Local propunerea sa de organizare a bîlciului pe terenul targului săptămânal, acesta a declarat ulterior că va găsi forme de a organiza acest eveniment, dar nu va avea încasările la același nivel deoarece tarifele din HCL taxe si impozite sunt mult mai mici decât cele propuse de dânsul prin PH.

Motivațiile părților implicate au fost:

  • Primarul Zaharia: ,,Trebuie să ținem cont că producem locuitorilor un disconfort care ține o săptămână. Aici e toată treaba! O săptămână, o să le bubuie oamenilor muzica în urechi pînă la mizeul nopții, mizeria (din centrul orașului, n.red.) va fi total neplăcută… Acolo nu deranjăm locuitorii! Unii pe care îi apucă nevoile vor face după un copac, vă spun eu după o experiență de ani de zile, va face după o baracă, după un colț… Eu vă întreb: e frumos?”
  • consilier Cojocaru Cristian (ALDE): ,,Propuneți domnule, să nu-l mai facă (târgul, n.red.)! Domnule președinte (Sorin Flenchia, n.red.)… ești președinte sau ce ești? Luăm în considerație propunerea dlui Rotaru să nu se mai organizeze acest eveniment, da!? ”
  • consilier Rotaru Razvan (Pro Romania): ,,Nu-i propunerea mea!
  • consilier Sorin Flenchia: ,,Să ascultăm și alte propuneri…”
  • consilier Ionel Turcea: ,,Foarte târziu această hotărâre (proiecte de HCL, n.red.) a fost propusă în fața consilierilor, asta este problema dlui primar. Nu pot să votez impotriva majoritâții cetățenilor care vor să fie în centrul orașului. Eu votez varianta propusa de CL și e problema dlui primar să găsească soluții pentru energie. Varianta discutată de consilierii locali (opoziție, n.red.) este N. Bălcescu și M. Viteazu. Dacă veneați în august aveați timp să le rezolvați pe toate.”
  • consilier Rotaru Razvan (Pro Romania) despre un sondaj de opinie FB la care au raspuns 65 de persoane: ,,Majoritatea solicită în centru orașului. Așa cum a fost organizat până de curând. Pozitia cetățenilor este in sensul organizarii in centrul orașului, eu nu pot să votez impotriva lor. Impedimentele de natură tehnică, nu ne privește pe noi în contextul în care acest proiect a fost adus la cunoștința noastră cu două zile în urmă!”
  • consilier Zavate Adrian (PSD): ,,Evenimente de genul ăsta, în care se adună toată lumea de la țară, cu căruțe, vin cu băutură, etc. Haideți să păstrăm calitatea orașului și să-i dăm un aspect de oraș civilizat… Asta este părerea mea!”
  • Sandu Pobereznic (PNL): ,,Primăria își poate permite să pună un microbuz sau două… Să mergă două microbuze, unul pe o parte, altul pe cealaltă, să ducă lumea în partea de jos.” (însă a votat pentru aducerea bâlciului în centru)

NOTĂ: Propunerea de tarife (din proiectul de HCL supus aprobării) ce se vor practica pentru ocuparea suprafeţelor de teren, de la data instalării, este după cum urmează:
a) tarif pentru închiriat taraba primăriei – 30 lei/zi
b) pentru suprafeţele până la 50 m2 – suma de 10 lei/zi/m2
c) pentru suprafeţele de teren mai mari de 51 de m2 – suma de 6 lei/zi/m2

Toată discutia despre bîlci se poate asculta aici (audio).

Recommended For You