Preotul Sbârcea, cuvinte de înțelepciune rostite la hramul Sfintei Maria

,,Biserica nu înseamnă doar ziduri, ci înseamnă frumusețea sufletului nostru moldovenesc, buhușean și al Bisericii Sf. Înviere.”

Aceste cuvinte de frumoasă mângâiere sufletească au fost rostite de Romeo Sbârcea, preotul paroh al bisericii Sf. Înviere din Buhuși, ca aleasă prețuire pentru credincioșii prezenți mereu la liturghiile săvârșite aici. Astăzi, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, care este și hramul mic al bisericii ,,Sf. Înviere” din Buhuși, am discutat cu părintele paroh al bisericii despre însemnătatea acestei sărbători și ce înseamnă ea pentru comunitatea locală.

Iulian Pascaluta, reporter: Vă rog să-mi spuneți câteva cuvinte despre hramul bisericii.

Prot Romeo Sbârcea: Bucurie mare este pentru noi creștinii, pentru că în aceste momente, ale perioadelor prin care trecem încă, creștinii de pretutindeni ne dau posibilitatea la unitate de credință, la iubirea aceasta pe care ne-o oferă Divinitatea. Nașterea Sfintei Fecioare Maria este începutul mântuirii, este modul prin care Tatăl ceresc, așa cum spun sfintele rugăciuni, încă din tainicele acestea ale grijii divine pe care ne-o poartă a rânduit ca Fecioara Maria să fie purtătoare de Duh Sfânt, purtătoare de Hristos, de fiu Dumnezeiesc. Este o taină nesștiută nici măcar de îngeri, ci doar Tatăl Ceresc a știut această taină.  (…) Avem cele două mari sărbători închinate Fecioarei Maria: una de veselie, una de post și rugăciune, ce ne înarmează să ducem la bun sfîrșit voința noastră, credința noastră și mai ales, dorințele de mântuire. Anul (bisericesc, n.red.)  începe și se sfârșește cu sărbători închinate Fecioarei Maria: Nașterea sa și Adormirea sa. (…) Sărbătoarea aceasta este o sărbătoare a umanității, pentru că Fecioara Maria nu este doar pentru noi, creștinii ortodocși, Ea este Maica tuturor neamurilor pământului. (…) Pentru noi este mare bucurie, pentru că este hramul mic al bisericii. Avem cele două mari sărbători: Nașterea Fecioarei și Învierea. Una este începutul, iar cealaltă este desăvârșirea, este înălțarea și bucuria de-a fi de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, ca fii și fiice. (…) Ține de râvna noastră, de rugăciunea și puterea noastră de-a înțelege Binele și de a face diferența ăntre bine și rău, și de a fi într-adevăr cei care să mergem pe urmele lui Hristos.

Iulian Pascaluta, reporter: Pe lângă bucuria slujbei pe care ați săvârșit-o astăzi, oamenii au primit la sfârșit pachete (alimentare, n.red.) pe care le-ați pregătit dvs., biserica. Cîte pachete ați pregătit?

Prot Romeo Sbârcea: Peste 200 de pachete s-au pregătit pentru întreaga comunitate, avem grijă și de sectia de bolnavi neuropsihici. Pentru toată suflarea s-au făcut aceste pregătiri.

Iulian Pascaluta, reporter: Ce le transmiteți buhușencelor de ziua Nașterii Maicii Domnului?

Prot Romeo Sbârcea: Atât femeilor creștine, mamelor, bunicelor, fiicelor, fecioarelor, cele care sunt la sânul maicelor sau cele care așteaptă obștescul sfârșit, să fie înțelepți, să fie ancorați în tradiția noastră, să încerce să ducă valorile noastre mai departe, să nu uite că sunt români, că sunt creștini. Pe cei plecați în străinătate îi așteptăm la vatra noastră părintească și la biserica noastră creștină cu tot dragul și să aibă această unitate și, mai ales, să strângă rândurile, ca biserica să fie corabia care să-i ducă spre mântuire. Cred că este ultimul bastion, așa cum spune însuși Hristos, pe care nici măcar porțile iadului nu-l vor putea birui. Pentru că biserica nu înseamnă doar ziduri, ci înseamnă frumusețea sufletului nostru moldovenesc, buhușean și al Bisericii Sf. Înviere.

Iulian Pascaluta, reporter: Vă mulțumesc, părinte.

Prot Romeo Sbârcea: Cu drag.

Interviul integral poate fi ascultat aici.

 

Recommended For You