A venit bâlciul. Vrei o vată pe băț?

Să nu te pună dracu să-i iei bâlciul buhușeanului nostru! Atunci atingi o coardă sensibilă, ancestrală, venită din paleolitic poate, este ca și cum ai atenta la viața buhușeanului de rând.  Buhușeanului poți să-i iei orice: cultură, apă, gaze, curentul, șoseaua sau școala. Nu-i place, dar îndură, căci vorba aia, e învățat cu greutățile și necazurile.  Nu are medicamente la spital? se duce și le cumpără… Nu are apă la robinet? no problem, merge la ,,fata cu ulciorul”. S-a închis școala? câți din Buhuși mai au nevoie de școală, fie ea și renovată? S-a luat curentul? dar pe vremea lui Ceaușescu nu se lua? și s-a trăit și atunci, nene. De asfalt nici nu mai amintim, omul locului e deja ,,reeducat” în spiritul așteptării eterne. Vedeți cum ar putea găsi buhușeanul nostru motivații la lipsuri? Evident, dvs. cei aleși, îi ajutați mereu cu promisiuni, pe care, culmea, ei le cred. Ce naiba, l-ati crezut prost?

Deci, domnilor consilieri și domnule primar, vă mulțumesc că aveți grijă de buhușenii voștri. Că le luați banii (indirect) pentru bucuria de a savura un mic și-o bere într-un vacarm polifonic multietnic. Iar caticilor de copii le formați educația prin întoarcerea la aceleași valori perene și arhetipale. Dar ce poate fi mai frumos decât bîlciul, cu atâta tradiție la Buhuși? Vă mulțumesc că vă gîndiți, probabil și noaptea în somn, la pofta copiilor dea degusta celebra ,,vată pe bâț”. Și le asigurați, tot dragilor de buhușeni, la aparate sofisticate și cu lumini colorate, o învârteală cu ,,roata” sau ,,scrânciobul”. Celor mai tari le oferiți sansa de a se ,,tampona” în mașinuțe, cam similar cu ce faceti dvs. în ședințele de Consiliu Local. Iar cei ,,tari în mușchi” și plini de testosteron vor putea lovi cu sete (de răzbunare, poate?) în diverse aparate de măsurat forța. Forța pumnului, ce credeati…! Oare există și aici vreo asemănare cu ce se întâmplă prin ședințele de consiliu?

La bâlci nu e loc de forța creatoare a minții… asta e clar! Copii care au forța creatoare a minții mai dezvoltată nu se regăsesc în acest gen de ,,întreceri” și nu cred că vor sta la coadă la vată pe băț. Ei, susținuți de părinții lor, aleg să mergă prin alte locuri unde sunt apreciați, părăsind locurile natale. Nu e vina loc că ,,tradiția” bâlciului se păstrează ostentativ într-o lume în care dezvoltarea și competiția inovatoare sunt la mare căutare. Alte nații trimit navete pe Marte? Noi avem bâlci! Alți savanți iau premiul Nobel? Noi avem bâlci! Se descoperă vaccinuri împotriva virusurilor? Noi avem bâlci, dar nu ne vaccinăm! În acest ,,perpetuum mobile”, indus elegant sub masca păstrării ,,tradiției”, valorile pleacă din acest târg rămas prăfuit. Păstați nealterat spiritul mioritic, dar nu sprijiniți modernizarea și schimbarea mentalităților colective. Dimpotrivă, dansați mereu aceeași horă ,,Tot pe loc, pe loc, pe loc”… Necazul este că tinerii noștri valoroși nu vor mai reveni NICIODATĂ aici să își facă familie sau viață. Inteligența lor va contribui la alte națiuni, care ne vor fi în față mereu. Nu contează că autoritățile ne dau cu tesla-n coaie, avem bîlci, nene!

Și uite-așa, azi a debutat o altă ediție a bîlciului nostru tradițional, un ,,proiect cultural de anvergură națională”. Asta ca să citez din clasicii literaturii locale, ținuți pe post de Tutankamon la rafturile unei biblioteci unde vin numai pensionarii să citească gratis ziarul. Apropo, domnilor, vreți o vată pe băț?

Recommended For You