Despre ce dorește buhușeanul, ce fac politicienii și sondaje de opinie…

Dezbaterile despre bîlci: ,,acolo sau dincolo”, au marcat în ședințele de CL o premieră. Este vorba despre impunerea mult invocatei ,,dorințe a poporului”, expesie rostită de unii consilierii locali buhușeni în dezbaterea stabilirii locului de bâlci. Atrag atenția că, și unii si alții, s-au comportat ca niște amatori, din toate punctele de vedere. Demagogia a înlocuit logica, amatorismul a luat locul profesionismului. S-au invocat ,,sondaje de opinie” pe Facebook, ca motiv de a vota ce dorește ,,lumea”. Un consilier a invocat opinii de bun simț, dar cine l-a auzit? Eu personal l-am felicitat! Alții nu au dat nici o explicație pentru votul lor, iar ,,cel mai breaz” dintre toți a dat cu mucii în fasole pentru simplul motiv că și-a expus motivele votului de consilier ca administrator de firmă. Despre cei care au perorat una și au votat alta nici nu mai amintesc…  Nici opoziția, nici puterea nu au venit, în cele două ședințe dedicate stabilirii bâlciului, cu argumente logice, pertinente. Ca să nu mai vorbim de lipsa unor sondaje de opinie realizate profesionist.

Trebuie remarcate unele aspecte care, dincolo de discursul politic, arată maniera de conducere legislativ-administrativă a orașului nostru de către cei investiți prin vot să o facă.

 • Propunerea de HCL a venit din partea primarului la începutul lunii septembrie: foarte târziu, deși exista posibilitatea de a fi introdusă în discuție în lunile anterioare. Explicația e una simplă: primarul Zaharia a vrut să-i pună pe consilierii opoziției în fața faptului împlinit, dar în final nu i-a mers jocul politic.
 • Nici consilierii opoziției nu au fost în stare să propună un PH din timp, deși legea le dă dreptul și aveau și numărul minim de consilieri 1/3. Unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
 • nici o parte nu a pus în discuție DACĂ acest bâlci trebuie organizat sau nu, ci s-a trecut direct la UNDE. Consilierii nu concep să nu ofere lumii ,,circul” de rigoare, fie că este în buricul târgului, fie la margine!
 • dacă în alți ani mai existau oarece manifestări culturale de ,,Zilele Buhușiului” – acum nimeni nu s-a sinchisit de aceast lipsă. Nici nu a fost propusă de putere, nici opoziția nu a propus nimic. Noi ne-am exprimat punctul de vedere referitor la acest aspect aici.

În alegerea locului pentru bîlci s-au confruntat cele două tabere. La prima ședință nu am auzit pe nimeni invocând pandemia. Unii consilieri au invocat ,,sondaje” pe facebook în ambele ședințe. Evident, acele sondaje erau făcute amatoricesc, după urechea consilierului în cauză. Intenția de a asculta ,,vox populi” este lăudabilă dacă aceasta nu ascunde demagogia. Dar lucrurile n-au stat așa!

Există câteva condiții minime pentru ca un sondaj de opinie să fie relevant, în funcție de care consilierii ar fi putut alege. Dar sondajele dumnealor au fost făcute ,,după ureche”… sau după interese?

Condițiile ca un sondaj de opinie să fie relevant pentru a putea decide în cunoștință de cauză sunt:

 • să acopere un procent minim din populatia reală a urbei/zonei (
 • stabilirea dacă participă numai locuitorii orașului sau și celelalte comune limitrofe
 • să cuprindă egal toate segmentele de populație referitor la zona de locuire, profesie, vârstă
 • furnizarea informațiilor necesare persoanei interogate
 • să fie față în față (nu facebook, cu mulți necunoscuți!)
 • evitarea reactiilor emotionale
 • altele

Evident, așa ceva nu s-a realizat practic și nici măcar nu s-a propus. Întoarcea la ,,popor” presupune cunoașterea reală a dorințelor sale, care se poate face doar printr-un sondaj de opinie profesionist.  Faptul că 65 de persoane sau chiar 500 comentează pe FB nu constituie o majoritate de luat în seamă tocmai pentru că nu respectă condițiile de mai sus. În plus, v-ați gândit că ceea ce doriți dvs., aleșii locali, poate nu este pe placul multora? Procedând așa dovediți doar că aveți elemente comune cu multe din personajele lui Caragiale… Și unii, și alții!

 

 

Recommended For You