Crahul City Insurance, o țeapă de 500 mil. Euro? (partea I)

Preambul si istoric

Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A a intrat în faliment. Este a nu-știu-cîta firmă de asigurări care intră în faliment în Romania, după un șir imens de falimente răsunătoare: SAFI, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Religiilor, Banca Turco-Româna, Banda de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Româna de Scont, Banca Populara Româna, Metropol, Grup As, Astra, Carpatica Asigurari…

Cam multe crahuri financiare în Romania, nu? City Insurance este acum administrată de administratorul temporar, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Conform datelor prezentate de societate, ,,City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piață de 17%. A fost înființată în anul 1998 de către un grup de investitori și are sediul central în București. Societatea are 400 de angajați și 42 de birouri și filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale.”

Tot pe situl firmei se menționează că ,,Echipa sa internațională de manageri, încă din 2017, a inaugurat un nou capitol promițător în cadrul unei istorii ce se întinde peste două decade, aducând și integrând cele mai bune practici la nivel global și principii solide de afaceri. ” Atunci vine intrebarea firească: cum explică acest board international falimentul său?

Mai mult, la capitolul istoric se precizează că ,,City Insurance S.A. a fost înființată în 1998 de către un grup de investitori, cu viziunea de a crea prima companie românească de asigurare independentă.” Actionariatul City Insurance este reprezentat, pana anul acesta, de Vivendi International, (85,23%) un SRL fondat in 2008 din capitală și cu istorie care duce spre politic, restul de 14,77% sunt: Nicolae Musat (7,87%) si alte persoane fizice si juridice (6,9%).  Vivendi International SRL este controlata de Dan Odobescu – 95%, cumnatul lui Adrian Nastase.

In trecut, City Insurance a fost implicata intr-un scandal de coruptie in Italia. Intre timp, firma Vivendi devenita Vivendi Int. SA (soc. pe actiuni, n.red.)a  încheiat un acord cu I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului său pachet de acţiuni deţinute la City Insurance Romania SA. Cum s-ar zice, marul putred a fost pasat altora.I3CP este un investitor ECEEMEA, cu sediul în Olanda, axat pe definirea viitoarei mari creşteri din sectorul asigurărilor, reasigurărilor, gestionării activelor şi fintech. I3CP gestionează peste 15 miliarde EUR şi are birouri în Amsterdam şi Atena.

Prezentarea situației actuale

ASF a anunțat ieri, vineri 17 sept.2021, că a procedat la ,,retragerea autorizației de funcționare, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva Societatății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.” ASF ne mai comunică faptul că ,,cu începere de la data de 05.04.2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Ministerul Public, dar și alte autorități ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A.

În urma controlului, inclusiv internaţional, din primăvara acestui an, ASF a constatat că anumite extrase de cont prezentate de City Insurance erau false, iar banii nu existau. Acest faliment era aşteptat de piaţa asiguratorilor de mai mult timp având în vedere situaţia de la City Insurance. Creşterea City Insurance a fost exponenţială, astfel încât a ajuns să deţină aproape jumătate din piaţa RCA din România pentru că vindea aceste poliţe cu cel mai mic preţ. Dar nimeni, din instituțiile statului nu s-au sesizat.

City Ins. are prime subscrise de aproape 500 milioane de euro în 2020, 45% din piaţa RCA, 20% din piaţa asigurarilor. Este liderul pieţei asigurărilor, dupa crahul financiar al altor firme de asigurare. Acum, brusc, este în faliment. La doar patru ani după falimentul Astra Asigurări şi Carpatica, o companie care încaseaza prime de aproape 500 mil euro şi plăteşte daune de 270 milioane de euro în 2020 se dovedeşte falimentară. Ziarul Financiar notează că ,,De patru ani tot prezintă ASF-ului aceste conturi şi abia acum ASF a descoperit. Dupa ce a aşteptat vreo şase luni un investitor iluzoriu despre care nimeni nu ştia nimic, vine dezastrul”.

În aceste conditii, este surprinzător că dacă tu, ca mic intreprinzător sau persoană fizică, vrei să deschizi un cont la o bancă, eşti întrebat unde lucrezi, cât câştigi, daca ai legaturi dubioase (de spalare a banilor) sau eşti persoana publică. O lista interminabilă de întrebări, mai ceva ca la Securitate. Esti obligat să răspunzi pentru că, nu-i așa, sunt ,,reguli de prudențialitate ale BNR-ului”. Dar cum stă treaba în partea care tocmai a intrat în faliment? ,,Când primul asigurător din România, despre viabilitatea căruia existau semne de întrebare încă din 2017, vine şi spune că are într-un cont la o banca elveţiană 50 milioane de euro, nu mai există prudenţialitatea BNR?” precizează Ziarul Financiar.

Continuarea articolului în partea a doua, în curând.

Recommended For You