Filarmonica Bacău a deschis noua stagiune muzicală

Filarmonica ,,Mihail JORA” a deshis joi, 23 sept., sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, a 66-a stagiune muzicală. Concertul simfonic a cuprins:

• Mihail Jora – Suita ,,La piață” (selecțiuni)
• Mihail Jora – Poemul simfonic “Poveste indică”
• George Enescu – Simfonia nr.1
Considerat creatorul liedului și baletului românesc, Mihail Jora – compozitor, dirijor, pianist, critic muzical – a fost membru titular în Academia Română, rector al Academiei Regale de Muzică și prim director muzical al Radiodifuziunii Române. In acest an se sarbatoresc 130 de ani de la nasterea sa si comemorea a 50 de ani de la dispatitie.
Ozana Kalmuski Zarea spune că ,,Filarmonica băcăuană, care poartă din 1991 numele lui Jora serbează 65 de ani de rodnică activitate artistică. Miilor de concerte din țară și străinătate ale orchestrei simfonice și orchestrei de cameră Tescana, li s-au adăugat, de-a lungul anilor, cele ale formațiilor camerale: Trio Syrinx, Duo Capriccio, Trio Ateneu, Cvartetul Consonanțe, Cvartetul Fagotissimo, Cvintetul Avantgarde. Meritele artistice ale celor ce reprezintă Filarmonica Mihail Jora nu pot fi enumerate în economia acestei invitații de a ne onora cu prezența, dar, la parcursul ascendent al acestui colectiv artistic, trebuie consemnat că au contribuit: Emil Zaborilă, Eugen Pricope, Igor Ciornei, Olga Chirștiuc, Ovidiu Bălan, Pavel Ionescu Ambrosie, Valentin Doni etc. Invitați de marcă, tineri aflați la porțile afirmării, soliști și dirijori, au găsit întotdeauna în Bacău, locul unde se face muzică de calitate. Bacăul se mândrește cu două festivaluri de tradiție: Enescu – Orfeul Moldav și Festivalul Internațional Zilele Muzicii Contemporane și numără în portofoliu Cursurile Internaționale de Dirijat și Atelierul tinerilor compozitori.”

 

Recommended For You