Parohiile Racova, Gura Vaii si Valea lui Ion au fost premiate de IPS Ioachim

Vineri, 1 oct. 2021, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a fost prezent la hramul metocului chiriarhal de la Valea Budului. Cu aceasta ocazie, dupa savarsirea Sfintei liturghii, părintele protoiereu Ciprian Ciuche a detaliat câteva aspecte din programul eparhial „Hristos – lauda bătrâneților mele” pe care l-au implementat 30 de parohii ale Protoieriei Bacău. Printre acestea se numara si parohiile Racova, Gura Vaii si Valea lui Ion de langa orasul Buhusi. Despre inaugurarea centrului de socializare varstnici din parohia Racova am scris anterior aici. Proiectul se adresează enoriașilor, dar și preoților care desfășoară activități cu vârstnicii în cadrul centrelor de socializare din incintele caselor praznicale parohiale, și desfășoară activități menite să întărească viața comunității, sprijinind această categorie de persoane care sunt implicate social și formate prin catehizare parohială.

Conform comunicatului Episcopiei Romanului si Bacaului, cu acest prilej, ,,Chiriarhul a oferit nouă premii preoților care au desfășurat astfel de activități timp de un an de zile, încununând, prin această recunoaștere, eforturile, râvna și osteneala de care au dat dovadă prin slujirea aproapelui. IPS Ioachim a vorbit celor prezenți despre importanța bătrânilor în societate și despre respectul pe care cei mai tineri trebuie să îl ofere acestora.” Cu aceasta ocazie, IPS Ioachim a spus:

,,Un bătrân, dincolo de anii lui de experiență de viață, dacă a dus acei ani în numele lui Dumnezeu, înseamnă ca a fost un timp al transfigurării și nu al desfigurării. El a trecut peste necazuri și încercări. Un bătrân, când ajunge la vârsta senectuții, nu este o fatalitate, ci trebuie să fie o împlinire pentru el. Astăzi se vorbește mai puțin despre această importantă lucrare a bătrânilor, deși societatea organizează tot felul de întruniri prin case, prin azile unde li se poartă de grijă, dar aceștia nu mai sunt încadrați, fiind socotiți ca oameni ce nu mai au nici un rol în viața cotidiană. Dacă purtarea lui Dumnezeu este pururea prezentă, aceasta înseamnă să participi la viața însăși, și atunci vei simți că trecerea într-o altă viață nu este decât un Paște. Tu, ca bătrân, nu te apropii de finalul unei vieți, ci de începutul unei noi vieți, de renaștere sau de reînviere. Hristos este axa istoriei! Cinstită este vârsta bătrâneților!

Parohiile Racova, Gura Vaii si Valea lui Ion  si altele inca 6 ,,au primit o distincție în semn de recunoaștere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru efortul depus și grija de a forma un grup de persoane vârstnice și de a fi mereu în legătură cu ele prin intermediul diferitelor programe desfășurate. Sărbătorirea evenimentului vine și în contextul omagierii Zilei Internaționale a Pensionarului, anul acesta împlinindu-se 30 de ani de când societatea civilă elogiază această categorie de vârstă prin intermediul acestei zile”, informeaza Protoieria Bacau.

În cadrul acestui program se vor adăuga alte noi parohii rezultând un număr total de 28 de Centre de Socializare pentru vârstnici în Municipiul Bacău și orașul Buhuși, în parohiile rurale respectiv urbane. Parohiile din Orasul Buhusi care implementeaza acest proiect incepand cu 1 oct. 2021 sunt: Sf. Gheorghe Orbic, Sf. Trei Ierarhi (Spital) si Sf. Inviere (muzeu).

Conform proiectelor protoieriei Bacau, in perioada propusă pentru acest proiect (octombrie-decembrie) rezultatele acestei prime faze a implementării vor fi:

  • Schimburi de experiență între grupuri, coordonatori sau preoți;
  • Cateheze adresate vârstnicilor;
  • Invitați din cadrul preoților pensionari care pot împărtăși din experiența vieții pastorale;
  • Caravană medicală (control oftalmologic și generalist) – prin deplasarea medicilor în comunitățile parohiale, cu aparatura de specialitate, pentru credincioșii care ajung cu anevoie în oraș;
  • Workshop – punte între generații – șezătoare duhovnicească;
  • Evocare de date internaționale sau naționale;
  • Implementarea proiectului eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”
  • Program liturgic (explicarea Sfintelor Taine, a Evangheliei duminicale, Viețile Sfinților și sărbătorile calendaristice);
  • Cateheze adresate persoanelor vârstnice
  • Vizionare de filme tematice și dezbaterea subiectelor ProVita;
  • Pelerinaje sau vizite la muzee.

Gazeta de Buhusi a realizat un interviu cu preotul protopop Eugen Ciuche despre importanta acestor programe soci-educationale care se vor extinde in mai multe parohii din zona Bacau si zona Buhusi. Detalii in curand.

Recommended For You