Primarul Zaharia răspunde afirmațiilor consilierului Cojocaru: ,,Nici n-are competența profesională!”

Referitor la declarația consilierului Cojocaru prin care acuza (indirect) primaria Buhuși de lipsă de transparență, spunând că ,,,Lipsesc acele dispoziții de santier care prevăd cheltuirea unor sume în plus” (din PH trimise spre consultare consilierilor locali buhuseni, n. red.), primarul Vasile Zaharia ne-a răspuns la cîteva întrebări. Acestea sunt prezentate in interviul realizat de Iulian Pascaluta cu scopul de lămurire a situației create în ședința extraordinara a CL Buhusi din 5 oct. 2021.

Primarul Vasile Zaharia a confirmat, indirect, că dispozițiile de șantier cerute de consilierul Cristian Cojocaru nu sunt trimise spre consultare consilierilor locali, motivând că Consiliul Local Buhuși și nici dânsul, ca primar, NU au în atribuții intervenția la lucrările în desfășurare. Deci aceste documente ,,dispoziții de șantier” pentru lucrările cu finanțare proprie nu privesc consilierii locali. Primarul a precizat că singurul caz pentru care este nevoie de aprobarea CL Buhusi este al modificărilor proiectelor derulate cu fonduri europene. El a precizat că lucrările care se fac în plus la grădinițe și scoli nu trebuiesc aprobate de consilieri, ci doar aprobarea mutării fondurilor necesare care provin din economii din alte lucrări (vezi PH rectificare buget pag.10/11). Cu alte cuvinte, Zaharia a arătat că afirmațiile consilierului Cristian Cojocaru sunt eronate și nefondate, afirmând că ,,Dl. Cojocaru a spus numai ce-a vrut dumnealui”.  În interviul publicat mai jos, pe baza transcrierii inregistrarii audio a discutiei, primarul Zaharia a explicat mecanismul întocmirii documentelor denumite ,,dispoziții de șantier” și persoanele legal desemnate pentru întocmirea și aprobarea lor.

Notă: Gazeta de Buhuși a consultat ulterior doi diriginți de șantier independenți care confirmă afirmațiile primarului Zaharia, dar nu avem acordul de a publica numele lor.

**************

Pascaluta (Gazeta): De ce zice dl. Cojocaru ca nu primește dispozițiile de șantier?
Zaharia (primar): Deci nici n-are competența profesională! Aia nici măcar eu nu o semnez! Aia o semnează proiectantul, dirigintele de santier si executantul.
Pascaluta: S-au facut lucrari suplimentare ca valoare la cele trei obiective?
Zaharia: Dl. Cojocaru a spus numai ce-a vrut dumnealui. Nu știu dacă te-ai uitat pe documentație, dar hai să îți argumentez… Dispozițiile de șantier, atunci când apar situații neprevăzute in proiect… ori proiectantul nu le-a prevazut, ori situatia din teren diferă de cea de pe hârtie, constructorul solicită proiectantului ca să consemneze modificările care trebuiesc făcute…
Pascaluta: Ca sa fie adoptate în proiect…
Zaharia: Ca sa fie adoptate în proiect, da, să i le dea constructorului și cu viza dirigintelui de santier, care reprezintă beneficiarul, în speță pe noi (primăria, n.red.). Noi avem diriginte de șantier de specialitate, angajat cu contract (conf.Lg.10/1995, n.red.). El raspunde pentru tot ce consemneaza proiectantul… Vine proiectantul, constată veridicitatea celor ce afirmă constructorul (referitor la diferențele din teren față de proiect, n.red.), vine cu dispoziția de șantier care diminuează sau mărește cantitatea și implicit prețul (lucrărilor, n.red.). Dirigintele de șantier confirmă, pe baza măsurătorilor, că se face o antemăsurătoare. Și atunci se suplimentează sau se diminuează (valoarea lucrărilor, n.red.). Vedeți dvs. aici, la proiecte avem reduceri de 585 de mii… și în plus. Astea care sunt în plus sunt mai mici decât reducerile care au fost făcute.
Pascaluta: Toate lucrările care se fac în plus pentru grădinițe și școală trebuie aprobate de Consiliul Local?
Zaharia: Nu, nu… sub nici o formă! Nu are nici o treabă.
Pascaluta: Practic sunt niște modificări de proiecte… sau sunt de valori mici și nu afectează?
Zaharia: În cazul fondurilor europene, dacă se modifică indicatorii tehnico-economici, atunci automat trebuie aprobarea Consiliului Local. Automat!
Pascaluta: Deci cu condiția modificării indicatorilor… dar in principiu necesită o aprobare din partea cuiva?
Zaharia: Lucrurile astea nu le mai pot schimba un nici un domn consilier, că nu mă interesează cum îl cheamă! Nu are acest atribut Consiliul (Local, n.red.) de a interveni asupra acestora… pentru că sunt persoane de specialitate: executantul, proiectantul și dirigintele de șantier. Dânșii semnează, eu nu semnez pentru așa ceva! (primarul nu are această atribuție, n.red.).

Recommended For You