CNSU a aprobat testele de salivă în școli pentru elevi si profesori

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, sâmbătă, folosirea testelor de salivă în școli, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ și asigurarea fondurilor necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Astfel, 70 de milioane de teste de salivă vor fi cumpărate și vor ajunge în școli. Pentru a reveni la cursuri fizic, copiii trebuiau testați, dar aceste testări se făceau din banii părinților. S-a ajuns la autorizarea testelor rapide de salivă după discuții între premier și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului.

,,E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni, (…) 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul educatiei.

Masura este luata ca urmare a faptului ca 70% dintre parintii copiilor care pot fi vaccinati nu doresc vaccinarea, dar vor scoala cu prezenta fizica. Astfel, un sondaj IRES realizat în perioada 16-29 septembrie arată că 70% dintre părinții copiilor de 12-18 ani, care au acces la vaccinare, nu doresc să își vaccineze copiii însă ar vrea ca aceștia să meargă la școală în format fizic. Potrivit sondajului, făcut pe un eșantion de 1000 de părinți, cu o marjă de eroare +/- 3%, 54% dintre respondenți nu s-au vaccinat, iar 55% dintre părinți sunt fie deloc, fie puțin îngrijorați de perspectiva îmbolnăvirii cu COVID-19.

doc CNSU

Recommended For You

Leave a Reply