Statul român, prin autoritațile sale, construiește spitale de 4 ori mai scump decât firmele private

Cam aceasta este ideea desprinsă dinafirmatiile lui Mihai MARCU la conferintele Ziarului Financiar denumite ,,Tax & Legal”.

Mihai Marcu, CEO şi acţionar MedLife, a spus, în cadrul celei de-a şasea ediţii a ZF/NNDKP Legal & Tax, că mediul privat ar putea face un spital de 3-4 ori mai ieftin decât costurile avansate de domeniul public pentru realizarea centrului medical. El s-a mai întrebat dacă, în legătură cu PNRR pe partea medicală, a fost consultat cineva din domeniul privat de sănătate.

Vă pot spune că este foarte greu să construieşti un spital. Noi, când citim cifrele cu care se vrea a fi construit un spital de către domeniul public ne crucim, pentru că pe noi ne-ar costa de vreo 3-4 ori mai ieftin”, a spus Miihai Marcu pentru Ziarul Financiar. Tema de anul acesta este „Care va fi impactul PNRR în economie şi business; care sunt schimbările fiscale şi legislative care vor veni?” Ce a mai spus Mihai Marcu în cadrul evenimentului:

Aş avea o întrebare: dacă există o singură persoană din domeniul medical care a fost întrebată de către Ministerul Fondurilor Europene (în contextul PNRR – n. red.). Nu dacă a fost întrebată despre cum se folosesc banii, ci să fie întrebată ce mai face. Nu cred acest lucru.

Noi am întrebat la Ministerul Fondurilor Europene şi nu suntem eligibili pentru niciun fel de fonduri. Nu numai noi, ci oricine din sistemul medical, pentru că aici fondurile vor fi exclusiv derulate prin Ministerul Sănătăţii. Doar ceva, dacă avem vreo inovaţie de făcut. Privatul est pomenit undeva la punctul 8 din cele 9 puncte din acest PNRR. A deschide 3.000 de cabinete de medici de familie şi a le dota în mediul rural este o utopie. În primul rând trebuia să fi fost întrebaţi cei 11.000 de medici de familie care ar vrea să fie relocaţi la ţară. Eu cred că dacă găsesc 100 este o mare victorie. Acest program este utopic. Dotările din spitale puteau fi făcute mult mai ieftin şi mult mai bine de mediul privat, şi cu ajutorul băncilor. Cred că trebuia să se concentreze nu pe zeci sau sute de spitale, ci pe cinci spitale, vestitele cinci spitale din Romania.

Comentariul Gazetei de Buhusi: în aceste conditii, ne intrebam de ce institutiile abilitate ale statului nu se autosesizeaza. Asemenea mari diferente nu sunt adminisbile si cu siguranta exista robinete pe unde se scurg o parte din aceste fonduri. Rolul unor institutii precum Camera de Conturi sau Politia Economica, impreuna cu DIICOT este tocmai de a investiga, analiza si RECUPERA fonduri scurse ilegal prin firme, in buzunarele politicienilor. Dar s-a intamplat asa ceva in ultimii ani in Romania? ne intrebam noi, retoric… Uitandu-ma la sumele cheltuite pentru spitalul din Buhusi mai ca incep sa imi pun intrebari ca un jurnalist de investigatie.

Recommended For You