Dacă ai trotinetă electrică, citește noile reglementări rutiere

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Judetean de Politie Bacău, in data de 6 octombrie a.c a intrat în vigoare H.G. 1075/2021 prin care se modifică Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002, care reglementează Codul Rutier (circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor şi a celorlalte categorii de participanţi la trafic).

Astfel, pentru trotinete se introduc placutele de inmatriculare de culoare verde, iar reglementarile trotinetelor se gasesc la capitolul destinat bicicletelor.

Principalele modificări sunt:

  • se introduce noțiunea de “trotineta electrică” în cuprinsul articolelor care reglementează circulația bicicletelor;
  • se introduc plăcuțele de înmatriculare de culoare verde;
  • trotinetele electrice se conduc numai in aliniament. Schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă trotinete;
  • se reglementează modul de depășire a unei biciclete/trotinete electrice în două situații, respectiv in urmatoarele doua cazuri:

a) situația în care viteza autovehiculului care urmează să depășească este peste 50 km/h, manevra de depășire a bicicletei/trotinetei electrice se va realiza prin trecerea peste marcajul longitudinal de separarea a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului;

b) situația în care viteza autovehiculului care urmează să depășească este mai mică de 50 km/h, manevra de depășire a bicicletei/trotinetei electrice se va efectua cel puțin prin încălcarea acestor marcaje.

Pe cale de consecință se interzice depășirea bicicletelor/trotinetelor electrice în zonele cu marcaj longitudinal simplu/dublu continuu; se interzice bicicliștilor/conducătorilor de trotinete electrice să circule în paralel.  IJP Bacau anunta ca polițiștii rutieri vor desfășura activități pentru a verifica modul de respectare a acestor modificări.

Recommended For You