Radio Romania ramane un reper jurnalistic, un model de a face presa pentru toti jurnalistii profesionisti. In era digitala, a face radio este din ce in ce mai greu, pentru ca vorba trimisa in eter este exact ca o clipa, trecatoare. Un jurnalist de radio trebuie sa fie concis, direct, inteligibil si bineinteles, sa aiba o voce placuta, ,,radiofonica”. De aceea nu sunt multi jurnalisti care ajung in fata unui microfon, darmite in fata unuia din studiourile de pe str. G-ral Henri Berthelot. Evident, este departe de mine gandul de a compara Gazeta de Buhusi cu Radio Romania, dar ei raman un reper si un model, asa cum aminteam mai sus. Totusi, un radio de importanta nationala, finantat public, ofera mult mai multa deschidere si importanta unui jurnalist decat un radio privat sau un ziar de provincie. stim ca banii nu fac subiectele de presa, dar au si ei importanta lor. Mai ales cand vine vorba de dotare tehnica, mijolace de deplasare si alte asemenea. Dar, pentru jurnalist de radio, cel mai important este mcrofonul, asa cum pentru noi, ceilalti, esta ziarul, odata tiparit, acum online. Daca de la microfonul radioului public jurnalistul nu poate aborda ancheta de presa, ca parte a jurnalismului de investigatie, (din varii motive), avantajul nostru, al celor din presa scrisa, este tocmai acesta.
Astazi, la 93 de ani de la infiintarea sa, transmitem uraruile noastre de bine colegilor din RRA, dar si un mesaj de prietenie amicului nostru Gabriel Pop, corespondentul RRA la Bacau. La multi ani, Radio Romania!
,,Radioul Public aniversează astăzi 93 de ani de la prima transmisie în eter. “Alo, alo, aici Radio Bucureşti!” – au fost primele cuvinte care s-au auzit de la radio. De la înfiinţarea sa, Radioul Public a transmis neîntrerupt toate evenimentele semnificative din istoria României. Ca recunoaştere a rolului deterimant în istoria ţării noastre Parlamentul a instituit Ziua de 1 noiembrie ca Zi Naţională a Radioului. Într-un mesaj de felicitare, Ambasada SUA a precizat că libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt fundamentale în orice regim democratic, iar această zi este dedicată jurnaliştilor de radio, care, adesea expunându-se unui mare risc în acest mediu sanitar precar, relatează poveştile care altfel nu ar putea fi auzite.”