In articolul lui Ion Fercu de astazi, pe care-l atasez drept marturie, profesorul buhusean atrage atentia asupra unor aspecte legate de politicieni. Fraza la care ma refer este la sfarsitul acestui articol si suna asa: ,,Se spune insistent că politicienii noștri sunt rezultatul unui proces de contraselecție care a făcut loc rataților, celor care n-au reușit într-o profesie și au descoperit că în politică impostura e cea mai profitabilă.“
Deoarece Fercu nu precizeaza in clar la cine dintre politicieni se refera, in lipsa acestei specificatii, noi deducem ca aceste caracterizari sunt pentru toti. Fie ca sunt politicieni de la Bucuresti, Bacau sau Buhusi. In plus, nici nu precizeaza cine ,,spune”, ci lasa lucrurile in ceata generala, tipic domniei sale: ,,se spune”… Motivul e lesne de ghicit: inducerea sau expunerea unor asemenea idei pe post de postulate, ascunse sub haina anonimitatii si coafate cu expresii elegante nu incumba responsabilitate, ci lasa doar libertatea de a arunca cu piatra. Pardon… cu vorba. Mai grav decat toate este generalizarea, subinteles facuta de autorii anonimi, dar frumos prezentata de scriitorul Ion Fercu: sintagma ,,politicienii nostri” se refera, indubitabil, la toata clasa politica. Desi trimiterea (referirea) la presedintele Klaus Iohannis este, fara doar si poate, cat se poate de evidenta, deoarece fraza citata mai sus este parte din corpul articolului si folosindu-se tehnica transferului de imagine. Prezint mai jos unele aspecte derivate acest tip de generalizare.
1) Departe de mine gandul de a lua apararea politicienilor, dar acest tip de generalizari insiduoase sunt foarte periculoase. Eu spun ca nu toti politicienii sunt asa cum afirma profesorul Fercu in aceasta fraza. Iar dumnealui cred ca stie bine ca este asa. Evident, orice padure are uscaturi, deci si clasa politica romaneasca are. O stim cu totii, o vedem cu totii zilnic in mass-media: clasa politica romaneasca este putreda (de bogata, de prostie, de coruptie, de etc) in proportie mai mare fata de clasa politica din alte tari cu democratie consolidata. A dovedit-o frecvent. Dar NU toti politicienii sunt asa. Asta e nuanta. Nu generalizan, dom profesor… ori ati lipsit de la cursul asta de facultate ori vreti sa ne predati altceva? Nu toti citim pe sarite sau nu citim de loc… asta e nuanta.
2) De ce au ajuns multi politiceni asa? Asta e alta problema, care tine de multi factori. Unul din factori este jurnalismul deturnat. De exemplu, o vina o au si ziaristii care sunt laudatori consecventi si pupatorii bucilor politicienilor, care nu au avut curajul de a relata public greselile facute de unii politicieni. Vina au si jurnalistii profitori si bine-platiti, care scriu articole la comanda: pentru prea-slavire sau articole denigratoare la adresa altor personaje politice concurente. Deci, sunt doar UNII jurnalisti care au calcat stramb, nu toti. Un lucru sa fie clar: jurnalistul profesionist, care apara si respecta deontologia si principiile, nu lauda pe nici un politician, oricat de bun ar fi, deoarece e datoria lui de politican (ales) sa fie bun. Asemena ziaristi nu se lasa platit de politicieni, indiferent de numarul de tentatii care bat la usa lor. Datoria gazetarului este de a critica, spre exemplu, faptele si deciziile gresite, imoralitatea sau comportamentul abuziv ale politicienilor care calca stramb. Si nu toti calca stramb, din fericire.
3) Generalizare e daunatoare uneori. As sesiza autorului articolului ca daca ar fi sa aplic logica generalizatoare invocata de domnia sa la politica buhuseana, ce-ar rezulta? Ar rezulta ca fostul primar Ionel Turcea, actualul primar Zaharia sau fostul si actualul viceprimar, Daniel Rezmires si Dan Teslariu, sunt ,,rezultatul unui proces de contraselecție care a făcut loc rataților, celor care n-au reușit într-o profesie și au descoperit că în politică impostura e cea mai profitabilă”? Sau sa aplicam acelasi principiu pentru consilieri precum Cojocaru, Diaconu sau Olaru? La acesti domni NU putem sa le aplicam aceasta generalizare, sunteti de acord, domnule Fercu? Deci, dom profesor, si dvs. stiti la fel de bine ca si mine sau ca oricare alt buhusean, ca politicienii buhuseni citati de mine mai sus sunt persoane onorabile din politica locala, ca au facut mult bine concetatenilor nostri prin lucrarile angajate si conduse de dansii sau prin propunerile si deciziile luate de ei in calitate de consilieri. Iar noi, in calitate de cetateni beneficiari, suntem multumiti de prestatia lor politica. Altfel nu ar fi fost alesi! Ca unii dintre noi sunt mult mai multumiti decat altii, asta tine de gust sau alte aspecte. Drept dovada ca si dvs. sunteti multumit de prestatia lor, atasez o poza in care va intretineti cordial cu dl. consilier Cojocaru. Daca nu ati fi fost multumit de prestatia lui de politician nici n-ati stat de vorba cu el, corect? Scuze ca poza e din 2016, ce-i drept, n-am alta mai noua, dar, stiindu-va consecvent, cred ca opiniile dvs. referitor la politicieni nu erau altele atunci… Asa ca mi-am permis sa imi inchipui un posibil dialog.
4) Va sugerez ca pe viitor sa faceti si analize amanuntite a democratiei locale, nu doar din acestea adresate celor din ,,high-class”-ul politic dimbovitean. Oare politicienii buhuseni nu merita o ,,vorba de duh” din partea dvs? Sunt convins ca toti alesi locali ai nostri va sunt la fel de dragi precum presedintele Iohannis si de aceea merita sa-i scoateti ,,din jocul acesta perfid al denigrării“. Pe unii din ei nu i-ati votat macar de doua ori, la fel ca pe Iohanis, asa cum ziceti in articol? Eu cred ca da. Cereti-le si lor un CV, asa cum i-ati cerut neamtului, si dati-le o dictare cu citate din ,,Banchetul” lui Platon. Invocati, asa cum o faceti mereu, si valorile imuabile din antichitate sau alte epoci marete, din care bravii nostri alesi locali isi trag seva culturala sau se inspira pentru deciziile importante. Pentru ca, nu-i asa? Bucurestiul e prea departe de Buhusi si, iar spun vorba aia: ,,pina la Dumnezeu te maninca sfintii…”
PS: ca referinta suplimentara, indic articolui lui Andrei Plesu, fost ministru al culturii: ,,Meseria de demnitar” (Jurnalul National, 2004)