PNL se va ,,casători” cu PSD? Facem petrecere

Liberalii urmează să se întrunească, luni seara, în şedinţa de Birou Politic Naţional, pentru a decide dacă vor face sau nu guvern cu PSD-ul pe care, până nu demult îl huleau. În lumina acestui eveniment care i-a indignat pe mulţi dintre romanii care au votat PNL, pentru că acest partid s-a portretizat drept un luptător anti PSD, senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat  ce avantaje şi dezavantaje ar presupune o eventuală coaliţie între principalele partide parlamentare.

„Cu PSD câştigăm faptul că am avea o majoritate stabilă, o majoritate care nu va sta într-un vot, două sau trei, nu înseamnă să faci negocieri ca în partea cealaltă, cu grupuri, grupuleţe, şi să fii la mâna unor grupuri şi grupuleţe. Înseamnă că dacă ai discutat un proiect şi ai PNRR, şi discuţi variantele de implementare şi ce trebuie să faci, lucrurile pot să meargă înainte şi pot să meargă bine pentru că ai majoritatea parlamentară. Distinct de treaba asta, PSD are specialişti, are oameni care au mai fost miniştri, are oameni care ştiu să conducă şi are oameni cu care de principiu, din cum se văd lucrurile, ai putea să încropeşti o coaliţie care să îşi atingă obiectivele stabilite”.

Cât despre pierderi, Fenechiu a admis ca electoratul anti-PSD ar putea fi pierdut.

„Pierzi faptul că toate campaniile din 2019-2020 au mers pe antagonism vizavi de PSD şi pe atacarea PSD. Să nu uităm că PSD era pentru mulţi dintre colegii mei ‘ciuma roşie’, era un partid care era nefrecventabil, cu care nu puteai face absolut nimic, şi, da, pierzi electoratul anti-PSD din zona de dreapta. Astea sunt la o primă vedere. Dacă se va opta pentru o asemenea soluţie, eu n-am de unde să ştiu, probabil că regula şi comandamentul major va fi acela ca să faci un Guvern stabil”, a adăugat Daniel Fenechiu.

Pe de alta parte, deputatul Ionel Danca, unul dintre apropiaţii lui Ludovic Orban, a lansat un atac dur la premierul demis Florin Cîţu şi preşedintele Klaus Iohannis despre care afirmă că “au preluat ostil puterea de decizie” în PNL. El îi trimite pe aceştia să citească “cu atenţie statutul partidului”, unde se precizează că decizia încheierii de alianţe politice este propusă de BPN şi aprobată de Consiliul Naţional al partidului.

“Nu ştiu ce decizii pregătesc cei care conduc acum PNL dar le spun să citească cu atenţie statutul partidului. Politica de alianţe şi de coaliţie parlamentară sau guvernamentală precum şi candidatul pentru funcţia de Prim-ministru se aprobă de către Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal. Potrivit art. 86, lit. c) din Statutul PNL, Biroul Politic Naţional propune Consiliului Naţional încheierea de alianţe electorale politice precum şi politica de coaliţie parlamentară sau guvernamentală. Iar Consiliul Naţional, în temeiul art. 81, lit. q), aprobă alianţele politice şi politica de coaliţie parlamentară sau guvernamentală. Sigur, nu mă aştept de la unii care nu au avut vechimea necesară în PNL pentru a candida la funcţiile pe care le ocupă acum să cunoască statutul PNL sau să-l respecte”, a scris Ionel Dancă pe pagina sa de Facebook.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat joi, pentru Agerpres, că UDMR a privit mereu ca primă opţiune refacerea coaliţiei de guvernare PNL – UDMR – USR şi nu şi-a schimbat poziţia, doar că a cam rămas singur în această opţiune. “Noi am spus că prima opţiune este refacerea coaliţiei cu USR, dar încet, încet ajung la concluzia că rămânem singuri cu această opţiune şi nu depinde de noi. Şi de aceea, eu pot să repet încă de câteva ori, că asta ar fi prima opţiune, dar văd că şansa e foarte mică şi încet, încet rămânem noi care repetăm acest lucru şi spunem că ar fi de dorit. Sigur, varianta cealaltă, cu PSD, este o majoritate confortabilă, de 59%, cu minorităţile treci de 59%, cu UDMR treci de două treimi şi poţi să revizuieşti Constituţia.”

Recommended For You