Autoritatea Națională de Sănătate din Franța recomandă persoanelor sub 30 de ani să folosească vaccinul Pfizer în locul Moderna

Atentie: articolul de mai jos s-a realizat pe baza unui comunicat al autoritatilor sanitare franceze (HAS) si a studiilor publicate de acestea. Prezentarea lor in Gazeta de Buhusi nu reprezinta necesar punctul nostru de vedere si nici nu este un motiv de panica. Continuati sa va vaccinati!

Studiu EPI-PHARE

Noul studiu confirmă că vaccinarea cu Pfizer si Moderna crește riscul de miocardită și pericardită în decurs de 7 zile de la vaccinare.  Este de notat ca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a gasit inca din 9 iulie posibile legaturi intre problemele cardiace si vaccinurile pe baza de mRNA (ARN) *. Acest risc pare a fi mai accentuat la bărbații cu vârsta sub 30 de ani, în special după a doua doză de Spikevax (=Moderna) , chiar dacă numărul cazurilor pare rar, având în vedere numărul mare de doze administrate. Se crede că vaccinarea cu Moderna este responsabilă pentru încă 132 de cazuri de miocardită la un milion de doze administrate (0,0132% – procent mult mai mic decit la alte vaccinuri curente!!!)

Deși apariția miocarditei este mai puțin frecventă la femei decît la bărbați, acest risc este crescut și la femeile tinere sub 30 de ani, printre care cazurile în exces atribuite celei de-a doua doze de Moderna ar fi de ordinul a 37 cu un milion de doze (0,0037%)

EPI-PHARE a efectuat un nou studiu de farmaco-epidemiologie pentru a caracteriza riscul de miocardită și pericardită cu vaccinuri ARNm la subiecții cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani din Franța. Acest studiu  confirmă existența unui risc neobișnuit de miocardită și pericardită în decurs de 7 zile de la vaccinarea împotriva Covid-19 cu un vaccin ARNm (Pfizer și Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani, în special la tinerii între 12 și 30 de ani. Acest risc este mai mare cu vaccinul Spikevax (Moderna) . Acest studiu confirmă și evoluția clinică favorabilă a cazurilor de miocardită și pericardită după vaccinare. Nu au fost raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma vaccinării.

Acest studiu ,,caz-control” s-a concentrat pe toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani internate în Franța pentru miocardită sau pericardită între 15 mai și 31 august 2021, adică 919 cazuri de miocardită și 917 cazuri de pericardită. Aceste cazuri au fost corelate cu 9190 martori (pentru miocardită) și 9170 controale (pentru pericardită) de aceeași vârstă, sex și departament de rezidență. Riscurile spitalizării pentru miocardită sau pericardită au fost comparate între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

Analizele inițiale efectuate în țările scandinave (vezi aici stirea CNBC si REUTERS) și în Statele Unite sugerează că la bărbații tineri riscul de miocardită și pericardită poate fi mai mare după Spikevax (=Moderna) decât după vaccinarea cu Comirnaty (=Pfizer). În Franța, datele de farmacovigilență au arătat recent o rată de notificare mai mare a cazurilor de miocardită la bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani după un regim complet cu vaccinul Moderna decât cu Pfizer. O evaluare a acestui semnal este în curs de desfășurare la nivel european. Prodigioasa revista ,,The Scientist” a reliefat in detaliu acest aspect intr-un articol aici, inca din 6 octombrie 2021.

REZULTAT FINAL: 

Aceste noi date de farmaco-epidemiologie nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Comirnaty și Moderna Covid-19, a căror eficacitate împotriva formelor severe de Covid-19 este de peste 90%. Acestea sunt partajate la nivel european cu EMA, ca parte a evaluării în curs, precum și cu Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) la nivel național din Franta. Conform ziarului ,,Liberation”,  Inalta Autoritatea Națională de Sănătate din Franța (HAS) preferă așadar să joace cartea de securitate. Astfel, „în așteptarea unor date suplimentare” și „având în vedere insuficienta revizuire a riscului de miocardită cu vaccinul Spikevax”, acesta „recomandă, pentru populația sub 30 de ani și de îndată ce va fi disponibil, recurgerea la vaccinul Comirnaty (=Pfizer), fie că este un vaccin primar sau un rapel” (comunicatul HAS).

* NOTA: producatorul Moderna arata, in rezumatul caracteristicilor produsului, (PDF) la capitolul 4.4 ,,atentionari” că: 

,, 4.4 Miocardită și pericardită –  După vaccinarea cu Spikevax au fost observate cazuri foarte rare de miocardită și pericardită. Aceste cazuri au apărut în principal în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai frecvent după a doua administrare a vaccinului și mai frecvent la bărbați mai tineri. Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și pericarditei după vaccinare nu este diferită de cea a miocarditei sau pericarditei, în general.”

Traduceri din franceza: Elena Dîncu si Ana Pascaluta

Recommended For You