Care elevi buhuseni vor merge fizic la scoala de luni ? (partea I)

A fi elev in Buhusi si a merge la scoala in Romania a ajuns un lucru care depinde de altii, in speta de Ministerul Educatiei. Dar acesta a aruncat, pe nedrept, pisica in curtea profesorilor si personalului scolar. Ministerul a impus ca elevii sa poata veni fizic la scoala doar daca personalul scolii lor este vaccinat in proportie de minim 60%. Cu alte cuvinte i-a obigat sa se vaccineze. Dupa o saptamina de ,,online” venita dupa vacanta fortata, iata ca o parte din profesorii/personalul scolilor buhusene au inteles ca greutatea cade, desi nedrept, pe umerii lor si unii au hotarit sa se vaccineze. Care elevi vor merge la scoala fizic? Gazeta de Buhusi a discutat cu directorii scolii ,,Eminescu” si Liceului ,,Ion Borcea” pentru a vedea situatia. In partea a doua vom vedea care scoli nu isi pot primi inca elevii in banci si de ce.

Situatia din scoala ,,Mihai Eminescu” Buhusi

Directorul Scolii ,,Mihai Eminescu” Buhusi, prof. Oana Malinici, a declarat pentru Gazeta de Buhusi, ca astazi sunt vaccinati 39 de persoane din totalul de 62 (profesori+personal auxiliar). La intrebarea nostra daca dinsa preconizeaza ca va creste numarul de persoane vaccinate din personalul scolii sale, aceasta a spus ca ,,Nu va creste! Cine a avut sa se vaccineze s-a vaccinat. Doar daca vor fi obligati!” Constatam ca unii nu au cedat santajului ministerului. Altii s-au gindit probabil la necazurile provocate de sistemul online si s-au vaccinat. Deci, la scoala nr. 4 procentul a crecut de la  56,5% (saptamina trecuta)  la 62% din personal, ceea ce inseamna (conform noilor reglementari) ca incepind de luni, 15 noiembrie, elevii acestei scoli vor putea merge fizic la scoala.

Situatia de la ,,Liceul Ion Borcea”

Liceul ,,Ion Borcea” indeplineste, in acest moment conditiile legale, avand un procent de 61,3% din personal vaccinat, desi dupa vacanta fortata avea doar 50,7%. Am discutat cu prof. Oana Andrei, directorul liceului, despre aceasta situatie. Dinsa a spus ca acum ,,avem 46 de membri ai personalului din 75″. Deci elevii liceului vor putea merge efectiv in banci incepind de luni, 15 noiembrie 2021. Am intrebat-o daca preconizeaza ca va creste numarul persoanelor vaccinate din personalul liceului, directorul spunind ca ,,Asta nu pot sa va spun cu siguranta daca va creste sau nu numarul persoanelor vaccinate, pentru ca este o optiune personala.” Insa din discutia purtata sub forma unui interviu telefonic, dinsa ne-a mentionat ca este vaccinata, la fel si dna director adjunct.

Conform sitului liceului buhusean, ponderea celor vaccinați din lista de personal, este următoarea:

– personal didactic de predare: 65,9%
– personal didactic de conducere: 100%
– personal didactic auxiliar: 37,5%
– personal nedidactic: 57,14%
TOTAL: 61,33%

Nota: Consultind lista de personal publicata de situl liceului, vedem ca exista 80 de persoane la liceu: 52 didactic, 6 didactic auxiliar si 22 nedidactic. Incercand sa refacem calcului procentelor date mai sus, rezulta ca ori lista nu este actualizata la 75 de persoane (cit ne-a declarat dna director), ori… ?

In final, punem intrebarea cum ramine cu respectarea art. 32 din Constitutia Romaniei, care prevede dreptul la invatatura si spune ca: ,,Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu …” bla, bla, bla. Observati ca nu este folosit cuvantul GARANTAT?

Recommended For You