Atentie la ,,cyberhoți”: îți dispar banii de pe card fără să știi!

Dacă ai card bancar la ING sau la BRD, la ALPHA Bank sau BCR, trebuie să știi că dacă nu ești atent, îți dispar banii de pe cardul bancar. Tot mai mulți clienți ai băncilor primesc pe email mesaje false transmise în numele unor instituții financiare cunoscute. Aceste mesaje FALSE spun ca ori ți s-a blocat contul, ori că trebuie actualizate datele dvs. Mesajele sunt transmise în numele băncilor, iar hackerii încearcă să obțină datele dvs. de logare la conturile bancare pentru a le goli ulterior. În ultima perioadă, mesajele false de emai – vezi aici un model – vizează  actualizarea datelor sau accesarea unor servicii bancare online. Dacă dați curs invitației de a da click pe linkul atașat, veți obține în cel mai bun caz un mesaj de avertizare de acest fel  (de la antivirusul computerului sau telefonului dvs.) La fel, Google Transparency Report va face o avertizare (vezi model aici) daca aveti softul PC/laptop oringinal, nu pitatat!

Aceste metode de furt cibernetic se numesc PHISHING.

Băncile atrag atenția clienților să nu acceseze link-uri primite pe mail și să anunțe rapid autoritățile atunci când sunt victimele hackerilor. Experţii în securitate cibernetică recomandă verificarea sursei reale a mesajului primit (vazi foto) „iar atunci când nu suntem siguri, validăm transmiterea informaţiei cu expeditorul ei”.

„Atunci când activăm în mediul online este foarte posibil să primim frecvent astfel de mesaje în care suntem ameninţaţi cu întreruperea unui serviciu, dacă nu validăm datele contului. Un astfel de exemplu, atacatorii folosindu-se în acest caz de elemente de brand ale BRD Groupe Societe Generale”, notează reprezentanţii Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

DNSC mai precizează că trebuie să fim atenți la corectitudinea gramaticală, de sintaxă şi la eventuale greşeli de exprimare ce pot apărea în text, semn că textul ar putea fi tradus automat din altă limbă.

SOLUTIE: folosirea pe PC/laptop/smarphone unui antivirus, precum Bitdefender, in acelasi timp cu un sistem de operare (la computer Windows) cu licenta, cu upgrade-urile la zi.

Phishingul este o infracțiune cibernetică în care o țintă sau ținte sunt contactate prin e-mail, telefon sau mesaj text de către cineva care se prezintă drept o instituție legitimă pentru a atrage persoanele să furnizeze date sensibile, cum ar fi informații de identificare personală, detalii bancare și carduri de credit și parole. Informațiile sunt apoi folosite pentru a accesa conturi importante și pot duce la furt de identitate și pierderi financiare.

Recommended For You