În actualele condiții de globalizare accentuată, românii cumpără și consumă, pe fiecare an ce trece, tot mai multe produse străine. Deși vedem cu toții că multe din ogoare rămân nemuncite, noi cumpărăm produse de pâine și patiserie congelată proaspăt coapte din supermarketurile care ne-au invadat viața și spațiul. Nu prea mai avem multe fabrici care să producă haine sau pantofi, dar cumpărăm chinezării ieftine, iar cei cu dare de mână poate își mai permit un lucru mai bun, dar multe tot fabricate ,,în afară”. Ce vedem pe rafturile magazinelor alimentare sunt, în majoritate, fabricate în afara României. Ne punem întrebarea: care sunt efectele asupra noastră dacă vom continua așa? Credem că este de datoria noastră să susținem producția românească, atât cît mai există. Și asta din următoarele motive:
- prin cumpărarea produselor fabricate în ROMANIA, susținem producătorul român, iar taxele si impozitele rămân în țară
- forța de muncă (muncitorii) este menținută în țară. Vedem că distrugerea fabricilor a determinat plecarea forței de muncă calificată, iar țările străine au profitat
- majoritatea produselor străine nu au aceeași calitate ca originalele din tările vest-europene – de ce am cumpăra produse proaste aduse din ,,Vest” la pret piperat?
- dacă continuăm cumpărarea produselor străine, ne vom face rău nouă, ne tăiem craca de sub picioare.
- Într-o piață europeană concurențială, cea românească scade concomitent cu creșterea celei străine – banii pleacă în afara țării.
Deci, ar trebui ca atunci când mergem la cumpărături, să citim cu atenție datele de pe produs. Astfel ne putem face, cu timpul, o listă de producători români, pe care putem să-i susținem indirect, cumpărându-le produsele. Un exemplu este dat mai jos, paste făinoase: categorii similare, dar prețul produsului romanesc este mai mare, la fel și calitatea, dar produsele străine conving ,,buzunarul” mai repede, prin prețul mai mic. Însă calitatea… Hai să ne pune o întrebare simplă: cum poate un producător străin să vîndă la un preț mult mai mic decât cel român? în condițiile în care transportul produselor străine, de la mii de km, ar trebui să determine un adaos comercial mai mare? Singura explicație este calitatea slabă și susținerea economică a producătorului străin de către guvernul său (prin subvenții). Pe timp îndelungat, aceasta înseamnă faliment sigur pentru producătorii români.
Pastele romanesti ,,MONTE BANATO” față de pastele făinoase ,,PENNE” (Slovacia) sau cele ,,San Fabio” (Cehia). Imaginea cuprinde produsele si principalele caracteristici alimentare. Decizia, însă, vă aparține. Dar e bine să vă gândiți de două ori când cumpărați: mâine poate veți fi șomer dacă tot continuăm să cumpărăm lucruri produse în alte țări!
Nota: programul ,,Made in Romania” a desemnat anul acesta cei mai buni producatori. Detalii aici.