Unde își vor face elevii buhușeni testele antigen COVID19 ?

Prefectul județului Bacău, Tudorița Lungu, a anunțat că s-a primit prima tranșă de teste antigen saliva pentru COVID-19, în număr de 206,500 de bucăți. Inspectoratul Școlar Bacău va dispune distribuirea acestora către toate școlile din județul Bacău. Astfel, începând cu data de 6 decembrie 2021, elevii vor putea face testele la școală sau acasă, după cum au hotărât Consiliile de Administrație ale școlilor. Porivit procedurii oficiale, se vor face câte două testări săptămânal, de elev. Elevii căminiști vor fi testați la nivel de școală, numai în baza acordului părinților/tutorilor legali.

Unde își vor face elevii buhușeni testele antigen COVID19 ? Conform purtatorul de cuvant al ISJ Bacau, Roxana Cerghici, doar 8 unități de învățământ din rețeaua școlară au decis în CA ca aceste teste să se facă la nivel de școală. La Buhuși toate școlile (gimnaziale și liceul) au decis ca testele antigen de salivă să fie efectuate de elevi acasă, pentru a nu perturba activitatea didactică. Teste se vor distribui, la cerere, parintilor care vor dori să testeze copii. Fiecare școală se va organiza cum va primi rezultatul testului. Testele antigen de saliva pentru COVID-19 NU sunt obligatorii.

Ce este testul rapid antigen?

Daca, pana acum, cu totii stiam de testul clasic RT-PCR, care ramane standardul de aur pentru diagnosticul de COVID-19, de curand avem un ajutor oficial nou (conform definitiei de caz actualizate de autoritati): testul rapid de detectie a antigenelor virale ale noului tip de coronavirus. Acest test ofera un raspuns, in aproximativ 15 minute, si poate contribui semnificativ la reducerea ratei de infectare si la limitarea raspandirii virusului. Pe scurt, cu cat persoana infectata primeste rezultatul mai devreme, cu atat se poate izola mai repede si poate evita contaminarea celor din jur.

Testul rapid antigen este un test de diagnostic in vitro fiind cel mai nou tip de testare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Acest tip de test este recunoscut oficial de Comisia Europeana inca de la sfarsitul anului trecut si detecteaza antigenele, adica partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaste.

Testul rapid antigen indica infectia in faza acuta a bolii. De aceea, trebuie retinut ca momentul recoltarii probei este extrem de important. Cu cat se face mai devreme, adica inca de la debutul simptomelor, atunci cand probele contin cele mai mari titruri virale, cu atat cresc sansele ca rezultatul sa fie unul cat se poate de clar. In schimb, probele obtinute dupa cinci zile de simptome pot aduce rezultate fals negative in comparatie cu un test RT-PCR, care are o sensibilitate mai mare.

Testul rapid antigen trebuie facut doar in unitatile sanitare, de catre personal medical calificat, nicidecum acasa, in sufragerie. ATENTIE: unii producatori indica faptul ca daca probele sunt recoltate necorespunzator, evident ca si rezultatul poate fi eronat.

Recommended For You