Colocviile ,,Dostoievski 200”

Vineri, 26 noiembrie 2021, la ora 11.00, la Centrul de Cultură „George Apostu” s-a desfășurat prima activitate din cadrul celei de-a doua zile a programului cultural aniversar dedicat marelui romancier rus Dostoievski. Colocviul „Dostoievski-200” a adus în jurul personalității și operei dostoievskiene nume importante din viața culturală și universitară națională: doamna conf. univ. dr. Cameila Dinu (Universitatea București), coordonator al volumului „Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere”, criticul literar și poetul Daniel Pocovnicu și scriitorul buhușean Ion Fercu. În deschidere, domnu Mikhail Vladimirovich Davydov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură la București, a făcut o introducere în opera și creația lui Dostoievski, creionând principalele repere biografice și posibile chei de interpretare a prozei sale mereu actuale.

Scriitorul Ion Fercu, în încercarea de a înlesni înțelegerea operei dostoievskiene de către cititorul actual, mărturisește: „A-l interpreta contemporan pe Dostoievski înseamnă a merge și către Mircea Eliade care spune să privim lectura dostoievskiană prin ochii regăsirii funcției sale primordiale, magice, acea lectură care are rolul de a stabili contactul inițiatic dintre om și cosmos, de a aminti memoriei scurte și limitate a omului modern o vastă experiență colectivă, de a lumina Riturile.”
Programul cultural „Dostoievski – 200” a continuat seara, la orele 18, cu concertul extraordinar al Filarmonicii „Mihail Jora”: Leonard Boga (dirijor) și Eduard Kunz (pian), astăzi, începând cu ora 18.30. Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au dorit să participe la încheierea programului cultural aniversar dedicat merelui romancier rus, materializată sub forma unui grandios concert de gală.
Dincolo de numele lui Feodor Mihailovici Dostoievski, argumentele acestui aflux de iubitori de cultură scrisă și artă muzicală au fost pe măsura renumelui de care se bucură inventatorul romanului polifonic. Prestația membrilor Filarmonicii din Bacău, veritabili magicieni ai armoniilor muzicale, coordonați magistral de dirijorul Leonard Boga, interpretarea invitatului special al serii, prințul pianului, Eduard Kunz, și cuvintele de salut adresate publicului de către Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii băcăuane, și scriitorul Ion Fercu, au creat o atmosferă de feerie cultural-muzicală ce a depășit cu mult așteptările publicului.
Mulțumiri cordiale adresate Centrului Rus de Știință și Cultură la București, în special domnului Mikhail Davydov, directorul acestei instituții, și Yuliei Kesaretskikh, pentru sprijinul acordat Centrului de Cultură „George Apostu” în vederea derulării acestui program.
O seară memorabilă în care s-a auzit frumusețea divină a muzicii, o demonstrație magistrală a faptului că numai prin cultură unitatea oamenilor este posibilă, că numai prin cultură spiritul uman se poate ridica deasupra banalității cotidianului, dincolo de orice restricții și bariere.
© Foto: Centrul de Cultura ,,George Apostu” Bacau.

Recommended For You