O națiune trece prin veacuri prin cultură, iar omul de rând se înalță prin două trepte: primul pas e prin cultură, și al doilea, de la cultură la Dumnezeu. Fiecare veac are caracteristica sa, are felul său de oameni, care trăiesc, gândesc și acționează după curentul timpului său. Tehnologia modernă si accesul facil, rapid și ieftin la aceasta a determinat scindarea ființei omenești în mai multe fragmente, an de an tot mai numeroase și mai diverse. Dihonia nevăzută a pus stăpânire pe sufletul omului de rând, acesta fiind ferm convins de tot ce vede și aude în mediul virtual. Dumnezeu e alungat… n-ar fi prima dată! Frustrările sunt pe măsură de mari, nervozitatea sociala românescă e la cote alarmante, toți vorbesc unii la alții. Nu ne vaccinăm, dar căutăm vinovați pentru prostia noastră. Drace, acum numele tău este ,,pandemie”!
Am publicat azi un interviu cu laureatul local al ordinului ,,Meritul Sanitar”, medicul Cosmin Calancia. Întâmplarea face chiar să-l cunosc pe acest om, un tânăr medic deosebit, care își face treaba cât de bine poate în condițiile actuale de pandemie. Spun asta nu din auzite, ci din constatare personală, pentru că am fost în secțiile ATI din Spitalul Buhuși și am filmat. Am discutat cu câteva persoane intubate, una chiar binecunoscută în oraș. Nu aș dori nimănui să intre acolo, e greu de suportat psihologic, darmite să tratezi bolnavii zile în șir.
Iată că articolul meu de azi a prilejuit unora, care fiind în suferință cu moartea unei rude apropiate, să își arunce veninul aspra acestui medic. Aceste comentarii le gasiți la articolul publicat aici. Puzderie de acuze și vorbe grele, spuse gratuit la adresa unei persoane care chiar merită să fie onorat cu această înaltă distincție.
Este evident, din comentariile ,,democratice” postate la articol se vede că gradul de cultură și cunoaștere al împricinaților este mai mic decât genunchiul broaștei de Bistrița. Dar specificul acestor batracieni, unii de facebook, alții de baltă mioritică, este că și unii și alții au gura mare. Tot din spitalul Buhuși știu, direct din spusele pacienților internați la ATI, ca nici unul nu era vaccinat anti-covid19. Unii din pacienții din ATI au tratat lucrurile superficial, nu au luat seamă la sfatul medicilor, iar prostia care urla în sinea lor i-a condus spre a da crezare manipulărilor grosolane de pe internet. Acestea, cumulate cu grave probleme de sănătate, despre care nici nu știau tot datorită faptului că nu se îngrijesc de ei, au determinat ajungerea în stare gravă la ATI. (Medicul Cosmin Calancia chiar spune asta în interviu.) Iar drumul spre ceruri era la un pas. Ce mai puteau face medicii, mai mult decăt medicamentație si suport ultraspecializat costisitor? Prostimea din țara asta nu știe că medicul și toată aparatura lui nu poate face minuni dacă vii prea târziu? medicul, asistat de performanța tehnologică ultrascumpă, nu poate decât amâna cu ceva zile momentul inevitabil. Dar nu poate opri moartea și nici nu poate da zile unuii bolnav care a fost neglijent cu el o viață! Despre ce vorbim? De ce nu v-ați pus întrebarea asupra stării de sănătate a rudei decedate INAINTE cu mult timp? Ce-ati neglijat dvs. cu anii vreți ca medicul să repare în câteva zile? Pentru că mulți români așa fac, lasă pe ultima sută de metri totul. Apoi, plini de suferință, caută vinovați. Ei uite că pentru unii viața se oprește acolo, din păcate. De ce nu îi întrebați pe medici câți pacienți au murit pe patul de spital, sub ochii lor? De asta nu vă interesează, nu?
Oameni buni, mai puneți mîna pe o carte, mai citiți și învățati la vremea potrivită. Cultura, sub orice formă ar fi ea, înseamnă până la urmă, și capacitatea omului de a asmila, de a înțelege sau de a accepta lucruri care ne depășesc. De aceea, la final, vă spun că cine nu-l citește pe Eminescu, Minulescu sau Dinescu, ajunge să moară mult mai devreme. Morții nu-l citesc pe Mircea Dinescu. Iar moartea vine din prostia și incultura fiecăruia. E trist, dar adevărat.