Cum ne-au schimbat ultimii 10 ani?

La sfarsitul lunii septembrie, editura Humanitas a lansat, cum altfel decât online, cartea lui Sorin Ionita denumită Deceniul furiei și indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani?

In primul capitol, autorul explică rădăcinile populismului din secolul XXI si cum au răsărit alternativele liberale, iar capitolul doi este dedicat regresiei democrației contemporane si explicatia regimurilor politice hibride. Despre cum este receptat populismul în Romania autorul ne ofera o imagine mai amplă. vast documentată, în capitolul al treilea, care este secondat de explicarea clivajelor culturale precum religia, ateism, națiune si alte ideologii. Sorin Ioniță demonstrează, fără tăgadă, că România este în ,,umbra lungă a Rusiei”, demonstrație pe baza unei analize concret documentate.

GABRIEL LIICEANU: „Cum poate deveni cartea unui analist politic captivanta? Simplu: decupand «10 ani de galceava» si descriindu-i ca pe un fragment din jocul cu zaruri al istoriei. Nimeni nu poate sa spuna ce va iesi la capatul ciocnirii recente dintre miscarile tribalistidentitare si antieuropene din Vestul Europei si modelul occidental traditional, bazat pe politici moderate, elite si competenta. Nimeni nu stie daca schimbarile survenite odata cu criza Covid-19 vor fi o provocare in spatiul gasirii de noi solutii ale convietuirii sau, dimpotriva, vor conduce la bulversari necunoscute. Aceasta dubla lectura a viitorului – ne asteapta o renastere, ori o fundatura? – da cheia caracterului captivant al cartii. In plus, autorul e un remarcabil stilist: nu exista digresiuni, stereotipuri, plictis. Totul e limpede, alert, fluent.“

CRISTIAN PREDA: „Sorin Ionita e unul dintre putinii analisti veritabili de la noi. Are toate calitatile: culege informatii relevante despre subiectul tratat, chibzuieste lucrurile fara a tine partea cuiva, trage concluzii originale si nu e incrancenat. Cartea de fata vorbeste despre portrete de semn contrar, autorul analizandu-i pe cei care s-au smintit in ultimii ani, la stanga sau la dreapta spectrului politic, pe cei care au produs extremism si derapaje de la democratia liberala, pe cei care livreaza isterie si iluzii. Sorin Ionita e o voce moderata, de la care afli mereu ceva interesant.“

La rândul său, Marian Voicu spune că Sorin Ioniță își asumă o sarcină dificilă în acest volum, şi anume investigarea prezentului și scrutarea viitorului: „Ne aflăm într-un moment de cumpănă, în care, după zece ani de frământări, începând cu criza globală din 2008 – 2009 şi sfârșind cu criza Covid-19 din 2020, democrația liberală pare a-și fi epuizat forța de seducție. Autorul investighează cu vervă și acribie marile teme ale ultimului deceniu și pune întrebările esențiale. Încotro ne îndreptăm, așadar?”

 

Recommended For You