Sondaj de opinie referitor la partidele politice

Dacă weekend-ul viitor ar avea loc alegeri, PSD ar obține 40%, PNL 17%, AUR 15%, iar USR 11%, potrivit ultimului sondaj Avangarde pe luna noiembrie, efectuat la comanda PSD.

Față de sondajul anterior, efectuat în luna septembrie, AUR a crescut de la 14% la 15%, USR a scăzut de la 13% la 11%, iar PNL a scăzut un procent de la 18% la 17%. PSD și UDMR au staționat. La întrebarea „Ce părere aveți despre următoarele personalități politice?”, respondenții au declarat că au o părere bună despre: Alexandru Rafila (37%), Marcel Ciolacu (30%), Gabriela Firea (28%), Mircea Gioană (27%), Emil Boc (27%), Raed Arafat (26%), Nicolae Ciucă (19%), George Simion (19%), Klaus Iohannis (17%), Ludovic Orban (12%), Dacian Cioloș (7%), Florin Cîțu (5%) și Nicușor Dan (4%). (date preluate)

Întrebați dacă ar trebui să aibă loc alegeri anticipate, 58% dintre respondenți au spus că „nu”. De asemenea, 82% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă către o direcție greșită, iar 50% cred că este nevoie de o reformă administrativ teritorială reală. Sondajul a fost realizat în perioada 16-24 noiembrie pe 906 subiecți prin metoda interviuri telefonice cu o marjă de eroare de 3,2%.

Barometrul opiniei publice pe luna noiembrie ar fi următorul:

 • PSD: 40%
 • PNL: 17%
 • AUR: 15%
 • USR: 11%
 • UDMR: 5%
 • PMP: 4%
 • PPUSL (Dan Voiculescu): 4%
 • Pro România (Victor Ponta): 1%.
 • ALDE: 1%
 • Alte partide: 2%.

Rezultatele prezentate de Avangarde la capitolul încredere a populației în diverse personalități din România

 1. Alexandru Rafila – 37%
 2. Marcel Ciolacu (PSD) – 30%
 3. Gabriela Firea (PSD) – 28%
 4. Mircea Geoană – 27%
 5. Emil Boc (PNL) – 27%
 6. Raed Arafat – 26%
 7. Nicolae Ciucă (PNL) – 19%
 8. George Simion (AUR) – 19%
 9. Klaus Iohannis – 17%
 10. Ludovic Orban – 12%
 11. Dacian Cioloş (USR) – 7%
 12. Florin Cîţu (PNL) – 5%
 13. Nicuşor Dan – 4%

Analize: serioase semne de întrebare: cine și de ce ar vota partidul lui Dan Voiculescu? Pieleanu îl dă în toate sondajele la 4-5%, dar la alegeri, de fiecare dată, PPUSL nu intră nici în marja de eroare

La fel ca și în precedentele „valuri“ ale sondajului făcut de Avangarde și plătit de PSD, există serioase semne de întrebare asupra veridicității cifrelor. Rezultatele scoase de acest institut sunt croite parcă pe placul celui care a comandat (și plătit) sondajul și ale celui care-l popularizează (trustul lui Dan Voiculescu). PSD are un scor-record, iar pe locul 6, gata-gata să facă pragul electoral, este formațiunea-fantomă a oligarhului Dan Voiculescu, PPUSL. E greu de spus cum arată electratul care-l preferă pe fostul turnător la Securitate. PPUSL este mereu prezentat de Avangarde la 4-5%, dar la alegeri, în mod sistematic, partidul nu intră nici în marja de eroare. Spre exemplu, acum exact un an, la alegerile din 6 decembrie 2020, PPUSL a obținut 1,01% (59.465 de voturi) la Camera Deputaților și 1,19% (70.536 voturi) la Senat. PNL e prezentat la 17%, în pierdere cu doar 4 procente față de septembrie, atunci când a început criza politică și sanitară.

În mod bizar, marele învins al crizei politice este, conform Avangarde, tocmai USR

În mod absolut bizar, marele învins al crizei politice pare a fi, însă, conform Avangarde, tocmai USR. Partidul a pierdut 3 procente față de luna august, ajungând de la 14% la 11%. Este cert că USR a devenit principala țintă a PSD, PNL și a trusturilor lui Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, dar publicul acestui partid oricum nu dă doi bani pe ce spun aceștia, așa că e greu de înțeles de unde provine această scădere. În schimb, AUR este menținut în parametrii în care a oscilat tot anul. Asta, deși liderii formațiunii extremiste, dar și alte surse, afirmă că, în realitate, AUR ar fi ajuns la circa 20% în sondaje.

Marius Pieleanu a demonstrat chiar zilele trecute că nu-și poate controla resentimentele față de inamicii politici ai PSD și ai lui Dan Voiculescu

Mai sunt și alte motive de îndoială în privința obiectivității acestor sondaje prezentate de Avangarde. Sociologul Marius Pieleanu, cel care conduce institutul, este afiliat PSD și Antenei 3, cu opinii vehement anti-PNL, anti-USR și anti-Iohannis. Într-o emisiune de la România TV, la care a participat acum câteva zile, Pieleanu a avut o izbucnire necontrolată, care i-a lăsat cu gura căscată chiar și pe Victor Ciutacu și Bogdan Chireac – la rândul lor apărători ai PSD și ai sistemului oligarhic din România. Pieleanu a spus despre Iohannis că este „primul turist al țării“, care merită suspendat pentru că a încălcat Constituția, dar că românii sunt prea comozi ca s-o facă. Pe Florin Cîțu, președintele PNL, l-a făcut din senin cu ou și cu oțet, spunân că „Pinochio, sau domnul Goe, e în groapa de gunoi a istoriei”.

Recommended For You