Care primar a fost reclamat la DNA?

Un primar din județul Bacău a fost reclamat la DNA Bacău pentru că ar fi  făcut un abuz în serviciu legat de neacordarea burselor școlare. Cei care l-au reclamat au fost Asociatia Elevilor din Bacău. În comunicatul acestora pe pagina de socializare, ei transmit că ,,Astăzi, în data de 08.12.2021 Asociația Elevilor din Bacău a depus la DNA o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele primarului municipiului Bacău…”. Sesizarea DNA Bacău s-a făcut după ședința de CL Bacă din data de 26 noiembrie 2021, ședință la care au participat și reprezentanții acestei asociații.

Punctul de vedere al Asociației: Semnatarii acestei reclamații inedite motivează acțiunea lor astfel: ,,a fost mai mult decât necesară, după ce am fost martori în repetate rânduri la faptele nelegale comise de domnul primar la capitolul burse.” Asociatia elevilor băcăuani, condusă de Alexandra-Ioana Guramba (președinte) și Ilaria Puiu (vicepreședinte) , speră ca îi va băga mințile în cap primarului Viziteu pentru faptele presupuse de elevi. Ei conchid că ,,pe această cale domnul primar va realiza că dreptul elevilor la burse nu este facultativ sau ceva ce merită să stea la fundul unuia dintre sertarele din primărie!”.

Deși Inspectoratul Școlar Bacău a trimis către primăria municipiului tabelele cu elevii bursiei in data de 23 noiembrie, dată este tardivă și nu se mai putea discuta despre aprobarea banilor pentru burse.  Discuția și aprobarea numărului de burse s-a amânat pentru o ședință ulterioară.

Punctul de vedere al primarului Lucian Stanciu-Viziteu: Primarul băcăuan arată faptul că Asociația Elevilor a devenit o marionetă politică, implicându-se în acțiuni improprii statutului ei. Viziteu spune, conform Ziarului de Bacău, că ,,„Asociația Elevilor (…) a trimis un comunicat presei care din păcate aduce foarte mult cu o declarație politică.” Primarul Viziteu a prezentat presei o situație comparativă cu sumele plătite drept burse scolare înainte și în timpul mandatului său, motivînd că cele din mandatul său sunt foarte mari în comparație cu cele din trecut. Acesta a spus: ,,Am plătit în 2021 burse cât în ultimii 4 ani la un loc! Am primit, acum, la final de an, o sumă de la Ministerul Educației care va intra în buget și va merge, prin rectificare, tot spre plata burselor! Sper că demersul asociației (reclamatia la DNA, n.red.) să nu aibă efectul nedorit, să ducă la blocarea acestei rectificări sau a următoarelor hotărâri care vizează bursele!”

Punctul de vedere al Gazetei de Buhuși: La o analiză preliminară, constatăm că Asociația Elevilor se implică, prin plîngerea la DNA, în dispute politice improprii statutului elevilor. Se vede limpede că pe undeva există niște fire roșii care duc la un păpușar abil politic, care trage sforile. Se mai constată că aceeași asociație era impasibilă la astfel de probleme (de ex. burse scolare) înainte de septembrie 2020 (vezi postările lor anterioare pe Facebook), cînd primăria Bacăului era în alte mâini politice. Vocea lor nici nu se auzea, elevii aveau alte preocupări. Deși legea învățământului era aceeași, doar că nu era respectată intocmai. Ce-au făcut această asociație atunci?  Când după alegerile locale de anul trecut s-a schimbat conducerea primăriei , cuiva nu-i mai place și și-a activat, discret, marionetele. Este și foarte probabil că le finanțează. Ne punem întrebarea: oare asociația elevilor răspunde la comenzi politice sau s-a trezit spiritul civic în acești elevi, așa subit? Oare ei nu au examene, bacalaureat, sau altceva mai bun de făcut decât reclamații la DNA? Reclamații care sună bine în urechile necunoscătorilor, dar foarte probabil că au rol de discreditare politică țintită. Iar întrebările noastre pot continua: de ce s-au limitat acești elevi, tineri gladiatori cu spirit civic subit revitalizat, doar la municipiul Bacău? Nu au auzit de elevi din alte orașe și comune din județ, care n-au văzut nici urmă de leuț drept bursă, ani de zile? Ce fac părinții acestor lideri de asociație? probabil spun că odraslele lor sunt majore și, dpdv legal, nu îi mai pot îngrădi. Tot ce se poate. Și ultima întrebare: oare câți elevi sunt membri în această asociație faimoasă? Și cine o finanțează? De ce unii colegi din presă (de o anumită parte politică) preiau mesajele asociației și nu și declarațiile primarului Viziteu? Sunt răspunsuri la care nu așteptăm răspuns, pentru că îl putem intui sau chiar vedea, dacă ne uităm mai atent printre zăbrelele gardului unde se aciuează acești elevi inocenți guralivi. Până una-alta, Asociația Elevilor din Bacău reușește să facă de râs, mânjind cu iz politic statutul miilor de elevi băcauani onști.

Foto: Asoc. Elevilor din Bacau

Recommended For You