Despre Constituție și respectarea ei

8 decembrie a fost proclamată drept „Ziua Constituției României” prin Legea nr. 120/1995. Anul acestea sunt 30 de ani de când România post-comunistă are o nouă Constituție, ce consacră un regim democratic.
Această dată amintește de ziua de 8 decembrie 1991 în care poporul român a aprobat Constituția României, în forma inițială, în urma unui referendum. Ea fusese adoptată cu câteva zile înainte de către Adunarea Constituantă, căci Parlament încă nu exista in acea perioadă, de după căderea comunismului. Constituția a fost modificată și completată, apoi, prin Legea de revizuire nr. 429/2003 care, și ea, a fost supusă referendumului. Din 1859 până în prezent România a avut opt constituții.

Constituția este actul de naștere a unui stat. Ea cuprinde o parte referitoare la modul de organizare și funcțiomnare a principalelor instituții ale statului și o parte referitoare la drepturile și îndatoririle fundamentale ale indivizilor. Gardianul Constituției este Curtea Constituțională: dacă o lege aprobată de Parlament sau o O.G. ori O.U.G. nu este conformă cu Constituția, ea va fi declarată neconstituțională și nu se va aplica. Verificarea Constituției se poate face înainte de promulgarea legii (la cererea unor parlamentari sau a Președintelui țării) sau după intrarea ei în vigoare (numai dacă cel interesat are un litigiu în fața unei instanțe judecătorești în timpul căruia invocă neconstituționalitatea actului normativ).

Forma actualizată a Constituției este disponibilă AICI. Procedura de modificare a Constituției este extrem de complexă și nu poate viza aspectele interzise pentru revizuire. Înlocuirea ei nu este posibilă decât în caz de schimbare a regimului politic, cum a fost cel de trecere de la totalitarismul comunist la democrație.

Recommended For You