Incompetența fudulă și anomia veselă

Ciprian Mihali scrie despre problemele romaniei de azi. Iar depopularea si plecarea masiva a tinerilor capabili este cea mai serioasa problema a unei tari. Vorbele fostului ambasador al Romaniei si binecunoscut profesor univesitar clujean ar trebui sa dea de gandit.

,,Aceasta este o altă față a tragediei românești actuale. Un cuplu tânăr, calificat, dornic de învățare și de a face bine, plin de creativitate și de curiozitate, cu entuziasm și deschise de spirit, își face în România cel mai important plan de viață: cum să o părăsească într-un an. Cred în continuare că nu măsurăm cu adevărat dimensiunea acestei tragedii. Pentru că de cel puțin zece ani de când se întâmplă în acest fel, cineva ar fi putut avea măcar o idee oficială cum să-i convingă pe acești tineri minunați să rămână. Nu o face nimeni în țară, niciun partid, nicio instituție, pentru că nimeni nu pare să aibă nevoie de tineri smart și activi, iar după ce ajung în Austria, Olanda, Italia sau aiurea descoperă ceva uimitor, pe care nu l-au cunoscut până atunci: respectul.

Cu siguranță că au luat cu greu această decizie, dar probabil că au luat-o după ce au epuizat toate celelalte posibilități acceptabile în țară, după ce s-au convins că acest proiect radical poate înlocui cu succes microproiectele, adică improvizațiile de aici. Poate a contat în decizia lor și faptul că, iată, succesul în România e definit de cineva precum Florin Roman drept capacitatea de a nu te pricepe la nimic, în vreme ce colegul său de guvernare, Alexandru Rafila, consideră că este mai bine să nu dăm reguli decât să nu le respecte nimeni.
Românie dragă, incompetența fudulă și anomia veselă sunt prenumele tale…”
Replici de la cititori – Leonard Stoica
,,Umilința arbitrariului este principala cauză pentru care se pleacă din România, si nu banii, precum și argumentul forte pentru care românii nu se mai întorc.
Preferă reguli noi de joc în exil (și o limbă străină) decât această umilință din partea propriului stat.
Iar acești câștigători efemeri pretindeau la început de parcurs politic că ei ar combate aceste flageluri.
Nu ne mai facem bine! Ce mă șochează este cum noul președinte USR, dl. Dacian Cioloş, acceptă să rămână prizonierul acestor practici, nesacționând făptași.”
Iar raspunsul lui Ciprian Mihali este pe măsură:
,,Exact despre aceste metehne e vorba, le-ati surprins foarte bine. Românii s-au saturat nu de România pitoreasca, de apele si muntii ei, ci de aceste apucaturi care umilesc cetateanul in fiecare zi, de inteligenta pusa in slujba smecheriei si a fraudei. De indata ce apare o regula, prima intrebare e cum poate fi ea fentata. Iar daca mai ai si puterea de a da reguli, te intrebi numaidecat cum o poti formula in folosul tau privat. Sunt atât de stravezii toate aceste lucruri incat par ridicole si jignitoare pentru inteligenta oamenilor eforturile de a prezenta frauda drept regulament riguros. Dintotdeauna cele mai mari minciuni si inselatorii s-au imbracat in cuvinte alese, in limbaje formale scortoase si impunatoare, cand de fapt in spatele lor e multa meschinarie.”

Recommended For You