Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, considerat unul dintre magistrații reformiști, a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM. Abaterea imputată este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ICCJ. ”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia”, explică Danileț.
Sancțiunea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.
Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.
Cristi Dănileț este cunoscut ca unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către CSM.
”Cu majoritate, În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcarea repartizării aleatorii.”, se arată în Hotărârea CSM.
Acesta a scris pe pagina sa:
”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”, a scris Danileț pe pagina sa de Facebook.
Judecătorul Cristi Danileț mai fusese sancționat disciplinar în 2019 pentru o postare pe Facebook.
Judecătorul Cristi Danileț a fost sancționat în mai 2019 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM după ce scria, pe Facebook, că armata ar putea ieși în stradă pentru ”a păzi democrația”. Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a fost sancţionat disciplinar în anul 2019 pentru un mesaj postat pe Facebook.
Cristi Danileț și-a început activitatea ca judecător la Judecătoria Vatra Dornei, în anul 1998. Din 15 mai 2001 a activat ca judecător la judecătoria Cluj Napoca iar din septembrie 2004 ca judecător al Tribunalului Cluj.
Între 18 ianuarie 2005 și 21 mai 2007 a fost detașat la Ministerul Justiției fiind numit consilier al ministrului justiției din acea vreme, Monica Macovei. După 22 mai 2007 a revenit la Tribunalul din Cluj, fiind apoi numit vicepreședinte la Judecătoria Oradea. În perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2017, Cristi Danileț a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind ales în acest organism din partea judecătorilor de la judecătorii. (Hotnews)
Alături de judecătorul Cristi Danileț, care a fost exclus din magistratură, alți cinci judecatori de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța au fost sancționați de Secția pentru judecători a CSM, precizeaza Hotnews. Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam. Este vorba despre Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia – Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu, judecători în cadrul Secției Penale de la Curtea de Apel Constanţa.
”Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Coadă Ciprian, Boboc Valentina, Anghel Tudor Georgiana, Suciu Iulia – Cezara şi Ungureanu Marius Virgil – judecători în cadrul Curţii de Apel Constanţa. În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Coadă Ciprian – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pentru o perioadă de 4 luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ”, se arată în Hotârârea CSM.
Judecătoarele Boboc Valentina și Anghel Tudor Georgiana au fost sancţionate disciplinar prin retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal.
Judecătoarea Suciu Iulia – Cezara a fost sancționată cu „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an”. Aceeași sancțiune a fost dispusă și pentru judecătorul Ungureanu Marius Virgil.
Actualizare
Editorial Dan Tapalaga – G4Gedia
O mână de magistrați mai are azi curajul să ceară reforme, desființarea Secției Speciale sau să critice lipsa de voință politică în respectarea angajamentelor luate în cadrul MCV. Tocmai acești judecători și procurori sunt în continuare hărțuiți cu anchete disciplinare de către Inspecția Judiciară: Dragoș Călin, Bogdan Pârlog, Cristi Dănileț.
Brațul armat al politicienilor de ieri și de azi a propus, luni, excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură pentru postări benigne pe Tik Tok. Nu este deloc o întâmplare, ci o declarație de război clară, cu acceptul tacit al sistemului care-l ține pe Lucian Netejoru în fruntea Inspecției tocmai pentru a-și duce până la capăt misiunea de a pune cu botul pe labe magistrații incomozi. Tăcerea sistemului judiciar este elocventă: în loc să facă zid în fața unei asemenea abuz de proporții, să condamne această nedreptate strigătoare la cer, colegii domnului Dănileț au dat bir cu fugiții. Vremea protestelor pe scările instanțelor a apus, buzduganele politicienilor (Secția Specială, Inspecția Judiciară, bâtele mogulilor de presă) și-au făcut datoria și au obținut efectele scontate: frica, tăcerea, dezangajarea. Societatea însăși – ONG-uri sau simpli cetățeni – pare anesteziată sau copleșită de alte probleme: pandemie, prețurile la energie, la alimente. Confuzia e mare, deruta totală, capacitatea de reacție minimă.
Toate aceste exemple de mai sus sunt semnele unor deficite și dezechilibre democratice majore din societatea românească. Justiția și presa, pilonii de sprijin ai oricărei democrații, instituții-cheie de checks and ballances, cu un rol vital pentru sănătatea unei națiuni în a sancționa derapajele sau excesele puterii. Când sunt puse sub control, cum se întâmplă acum, democrația intră în suferință gravă, cu efecte distrugătoare pe termen mediu și lung. România era, oricum, o democrație aproape nefuncțională. Cu distorsiunile grave de mai sus ne îndreptăm către o democrație dirijată sau democratură, după modelele autoritare din Est. Foarte probabil că liniștea, mult dorita liniște iliesciană sau pax iohanniana, de care a scris în premieră Cristian Pantazi acum ceva timp, este pe cale să se producă. Cel două mari partide, PNL și PSD, guvernează în sfârșit împreună și mai au nevoie de puțin, de foarte puțin pentru a împărți în liniște, cu binecuvântarea președintelui Iohannis și a sistemului de putere de sub el, uriașele resurse financiare care se întrevăd la orizont.
Cine tace acum, cine întoarce capul în partea cealaltă când puterea strivește indivizi ca pe insecte cu scopul de a reduce vocile critice la tăcere, este complicele lor. Ce tăcere cumplită se lasă peste România! Și ce trist ar fi dacă, la fel ca în comunism, oamenii vor căuta soluții individuale, renunțând să se mai lupte pentru o idee.
One Comment to “Cazul Danileț: judecătorul a fost exclus de CSM din magistratură! Alți 5 judecători au fost sansționați disciplinar (I)”
Comments are closed.