De ce testele de salivă ies în număr mare FALS pozitive?

Testele COVID pentru elevi continuă să dea erori foarte mari, au confirmat reprezentanți ai Ministerului Educației. Astfel, secretarul de stat Sorin Ion, a declarat recent că : „La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de saliva pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă”. Testele de salivă, aplicate elevilor în școli, ies fals pozitive în proporție de o pătrime din cauza specificității mai mici a acestora în comparație cu testele RT-PCR, dar și din cauza valorii predictive a unui test, arată Institutul National de Sanatate Publică (INSP), într-un răspuns la solicitarea Newsweek România.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată că testele de salivă sunt teste de screening, care trebuie confirmate prin teste RT-PCR, pentru că au specificitate mai mică, iar atunci când incidența COVID este scăzută și valoarea predictivă a testului „este influențată și pot apărea rezultate false”.

Specificitatea reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienții care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2, arată Medlife. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi și puține persoane fără anticorpi identificați ca fiind pozitivi prin test (reacție fals pozitivă).

Valoarea predictivă pozitivă a unui test arată probabilitatea ca persoana testată să prezinte boala dacă testul este pozitiv. Atunci când ai puține cazuri în comunitate (deci prevalența este scăzută), există riscul ca testele care au specificitate mai mică (cum este cel antigenic) să dea rezultate false pozitive. INSP mai arată că pot apărea „erori de interpretare a rezultatelor de către persoanele care citesc testul, mai ales dacă acestea sunt neavizate sau neinstruite în acest sens”.

Puteți citi raportul AICI.

Recommended For You