Cazul Danileț (III): Comunicate ministrul Justiției Predoiu, europarlamantar Dacian Cioloș și Ambasada SUA

Comunicatele ministrului Justiției Predoiu, europarlamantarului Dacian Cioloț și al Ambasadei SUA 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, marți, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că prin decizia luată luni de Consiliul Superior al Magistraturii, de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț, instituția ”a riscat foarte mult”. Predoiu a spus că dacă acesta este noul nivel de exigență al CSM atunci el trebuie aplicat fără discriminări, tuturor magistraților. Ministrul a mai spus că se va abține de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată, dar că va face comentarii pe marginea subiectului după ce o instanță de judecată se va pronunța definitiv. Cătălin Predoiu a mai spus că dezbaterile în jurul excluderii lui Cristi Danileț din magistratură vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile, spune G4Media.

”Cazul domnului judecător Danileț este unul care a născut deja controverse și dezbateri aprinse într-un context și așa inflamat de întârzierile și blocajele agendei Justiției în 2021. Sunt conștient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme. Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, și, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileț a declarat că va ataca decizia CSM în instanță, până la pronunțarea unei decizii definitive, ministrul Justiției este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată. Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanțelor de judecată, așa cum, repet, dl judecător Danileț a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv. PS: În ceea ce privește prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, țările cu cel mai ridicat nivel de exigență disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziții dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!”, a scris ministrul C. Predoiu pe Facebook.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, a anunțat marți că Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, i-a confirmat faptul că urmărește cazul excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și a solicitat deja statului român mai multe informații despre deciziile luate luni seara de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Nu există derapaje de la statul de drept în România de care să nu se afle în Uniunea Europeană, așa cum probabil speră liderii toxici ai coaliției PSD-PNL-UDMR. Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, a scris Cioloș într-o postare pe Facebook. De asemenea, eurodeputatul român a precizat că a discutat cu comisarul european pentru Justiție despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), iar Reynders și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea inițiativelor legislative în acest sens. Cioloș a mai spus că oficialul european i-a confirmat că executivul comunitar va sesiza din nou Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în lipsa desființării SIIJ, iar România riscă să primească amenzi dacă nu respectă decizia CJUE.

„Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați. Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată. În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, a afirmat Dacian Cioloș.

Ambasada Statelor Unite la București se declară ”pround îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură și încurajează guvernul Ciucă ”să continue reformele judiciare și anticorupție”, se arată într-o postare pe Facebook. Ambasada postează și o poză în care Cristi Danileț apare alături de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, spune si G4Media.

Redăm mai jos mesajul integral al Ambasadei SUA la Bucuresti:

”Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc.”

 

Recommended For You