,,Conștiință” doar pe bani?

constiinta doar pe bani?Odată începută vaccinarea anti-Covid, aud tot felul de trăznăi.

Ba să se dea medicilor cîte 100 de lei pe oră când vaccinează (1), ba să se plătescă câte 50 de lei pentru fiecare om care se vaccinează (2), iar banii sa-i dea angajatorii.

Despre lupta cu Covid, când ministerul sanatatii a spus că le dă 500 euro/lună în plus personalului medical dacă activează în zona covid, nici nu mai amintesc.

Oare așa ceva este normal? NU. Deși risc să-mi pun toti medicii, asistentele și infirmierele în cap, voi explica de ce nu este normal să se procedeze mercantil.

  1. Oare ostașiilor români li s-a promis ceva înainte de a merge la război? NU, domnilor. Acei oameni, printre care și bunicii-străbunicii noștri, au mers ,,la războiu” pentru că au știut că în acele momente era nevoie de sacrificiul lor. Sacrificiu suprem. Guvernantii acelor vremuri nu au gândit mercantil precum cei de azi.
  2. În 30 de ani de libertate, nu am văzut nici un grup de medici sau asistenți care să mergă la politicieni și să facă grevă că nu au aparatură, medicamente sau altele. Dar l-au trimis pe amărâtul de bolnav la farmacie sau au primit plicul. Toate astea ne-au adus aici, în rahatul ăsta de situație imposibilă. Lașitate, lipsă de conștiință, etc – iar asta nu o spun eu, ci chiar unul dintre medicii mari din Romania – dr. Laurenţiu Beluşică. (3) si (4).
  3. De ce personalul sanitar este favorizat în fața altor categorii profesionale? Cu ce este medicul mai presus decât profesorul, inginerul, economistul? Iar asistenta este mai presus de muncitorul de rând? Pentru că toți ceilalți au ajuns la mila statului, iar personalul sanitar nu. Când de fapt, statul suntem NOI toți. Economia privata e pusă pe butuci, iar statul se îndatorează. Totul e întors pe dos, iar împărțirea de tipul ,,divide et impera” este mai actuală ca niciodată. Iar diferența asta, însămânțată asiduu și perfid, provine tot din mediul politic.
  4. Cetățeanul de rând, care trebuie să se vaccineze anti-Covid precum cel antigripal, are nevoie de cei 50 de lei pentru a prinde curaj? Poate sunt bani de-o votcă și nu m-am prins eu de schemă… O solutie de tot râsul, mai bine zis de plâns. Cumpărăm conștiința lor câțiva lei? Oare lumea nu-și dă seama că vaccinarea este spre binele lor? Frica de insucces si nesiguranta politicilor sociale, cu antecedente deloc neglijabile în zeci de ani, nu pot fi răscumărate cu doar 50 de lei. De 100 de ani se fac vaccinuri si totul a fost spre bine. Această propunere este la fel de idioată precum celelalte.

Constat că statul român, prin politicienii săi, este mai slăbit și mai incapabil ca niciodată. Soluțiile găsite de ei, de cumpărare a ,,conștiinței” personalului medical în aceste vremuri grele, mă determină să spun că în 30 de ani nu i-au interesat decât să amâne dezvoltarea serioasă a medicinii românești, să lase lucrurile pe minim (bugetul spitalelor fiind doar pentru salarii!), iar acum nu fac decât să toarne gaz pe foc. Aceste precedente sunt foarte periculoase. Și, din păcate, personalul medical nu a refuzat această ,,plată cu ora” în schimbul onoarei lor. Păcat!

Surse:

(1) – https://www.mediafax.ro/social/plata-personalului-care-vaccineaza-va-face-obiectul-unei-oug-medicii-pot-primi-100-de-lei-pe-ora-19858730

(2) – https://www.mediafax.ro/social/plata-personalului-care-vaccineaza-va-face-obiectul-unei-oug-medicii-pot-primi-100-de-lei-pe-ora-19858730

(3) – https://adevarul.ro/sanatate/medicina/interviu-dr-laurentiu-belusica-medicii-romani-invete-occident-apoi-intoarca-romania-1_52973640c7b855ff564c9a1b/index.html

(4) – https://adevarul.ro/locale/targoviste/managerul-spitalului-gaesti-despre-sistemul-medical-pot-vaccinez-200-oameni-zi-mi-ai-programat-5-1_5ff859ad5163ec4271b87d73/index.html

Recommended For You