Marile măsuri fiscale în 2022, pentru protecție socială

Guvernul Ciucă va lua mai multe decizii cu impact asupra bugetului central și bugetelor locale printr-o ordonanță de urgență ce va fi pusă în dezbatere azi și adoptată vineri, potrivit surselor G4Media.

Iată principalele măsuri preconizate:

1. Taxele și impozitele locale rămân neschimbate
2. Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.
3. Toate pensiile speciale vor fi înghețate.
4. Pensiile pentru primari se prorogă  cu un an (nu intră in vigoare).
5. Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.
6. Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari.
7. TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe).
8. TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.
9. Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.
10. Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal.
11. Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Recommended For You