Doza booster funcționează mai bine pentru varianta ,,Omicron”

Vaccinarea cu o doză booster (doza a III-a anticovid) este ca o „educație universitară” pentru sistemul nostru imunitar în lupta cu noua variantă Omicron, în timp ce vaccinarea cu o doză sau două reprezintă doar educația „primară” sau „secundară”, explică editorul științific și prezentatorul emisiunii „Inside Health” de la BBC Radio 4, James Gallagher, într-o analiză pentru BBC.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat duminică un rezumat tehnic succint, citat de France24, în care conchide că nouă variantă Omicron este mult mai transmisibilă decât varianta Delta, care este în prezent responsabilă pentru majoritatea infectărilor la nivel global, și în care notează că eficacitatea vaccinurilor existente scade în fața acesteia, deși, conform datelor preliminare, infectarea cu Omicron cauzează simptome mai puțin severe. Cu toate că vaccinurile aprobate până acum de instituțiile responsabile au fost dezvoltate pentru a lupta cu varianta inițială a virusului, care se presupune că a apărut într-o piață care comercializa animale sălbatice vii din Wuhan (China), conform unui studiu publicat în ultima ediție a revistei Science și citat de The Guardian, vaccinurile încă „ar trebui” să fie eficiente și împotriva formelor severe a bolii după infectarea cu Omicron, susține James Gallagher.

Gallagher argumentează că o doză booster, deși ar conține în prezent același substanță care era destinată luptei cu varianta inițială, nu înseamnă doar „mai mult” din același lucru pentru sistemul nostru imunitar, ci din contra, doza booster ne-ar oferi o protecție mai mare, mai amplă și mai de lungă durată în lupta cu coronavirusul. „Lupta cu coronavirusul este ceva ce sistemul tău imunitar trebuie să învețe”, consideră Gallagher. „O opțiune (n.r. pentru a învața cum să lupți cu coronavirusul) este să afli direct la locul respectiv, când te infectezi cu el în realitate”, opțiune care are însă riscul să te prindă pe nepregătite și să ajungi sever bolnav.

„Vaccinurile sunt mai mult ca o școală- un mediu mai sigur în care sistemul tău imunitar să-și dezvolte educația Covid”, este de părere James Gallagher, acesta comparând prima doză a vaccinului anti-covid cu „școala primară”, în care sistemul imunitar fixează cunoștiințele de bază despre virus, în timp ce doza a doua și a treia reprezintă „școala gimnazială” și respectiv „educația universitară”, în care sistemul imunitar își aprofundează în mod „dramatic” înțelegerea să asupra virusului Sars-CoV-2, prin dobândirea de anticorpi.

Un sistem imunitar foarte bine antrenat este „un mediu extrem de dificil și ostil” pentru virus și variantele sale, conform profesorului Jonathan Ball, virusolog de la Universitatea din Nottingham. Fiecare doză de vaccin declanșează o nouă rundă de evoluție a anticorpilor în sistemul imunitar, aceștia ajungând ulterior să se atașeze mult mai puternic de virus în caz de infecție, limitându-i acestuia capacitățile de extindere în organism. Deși Omicron este o variantă cu multe mutații, fundamental este în continuare același virus, având părți care nu s-au schimbat deloc față de celelalte variante. „Anticorpii tăi se potrivesc mai bine odată cu trecerea timpului, devenind mai pretențioși și mai sofisticați”, adaugă profesorul Danny Altmann, un imunolog de la Imperial College din Londra, acesta considerând că vaccinarea cu doar 2 doze nu ajută cu „absolut nimic” în lupta cu varianta Omicron, iar în lipsa vaccinării cu un booster, oamenii sunt victime aproape sigure.

Astfel, după vaccinarea cu un booster nu doar calitatea anticorpilor se îmbunătățește, ci și numărul acestora, aceștia contribuind la lupta mai bună atât împotriva variantei Omicron, cât și împotriva variantelor viitoare, cu ajutorul celulelor B și T. „Obții mult mai mulți (n.r. anticorpi după vaccinarea cu un booster), concentrația din sânge crește și nu știm cât timp va rămâne, însă cu cât ești vaccinat de mai multe ori, cu atât memoria imună rămâne mai îndelungată”, conclude Altmann. „Imunitatea împotriva unui virus nu este aproape niciodată absolută, poți mereu să te re-infectezi, însă ce vrei să faci e să fii reinfectat într-un mod atât de trivial încât nu știi că ai fost infectat sau că ai simptome foarte ușoare”, consideră profesorul Bangham.

Într-un studiu publicat recent de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, citat de BBC, arată că vaccinarea cu o doză booster protejează până la 75% împotriva oricăror simptome de Covid cu varianta Omicron. În Londra, varianta Omicron a devenit dominantă începând de ieri, conform Standard.co.uk, la mai puțin de trei săptămâni de la primul caz depistat în Marea Britanie cu noua variantă care se presupune că e originară din Africa de Sud, și la două zile distanță de declararea primului deces global cauzat de Omicron, anunțat de premierul Boris Johnson, care a fost citat de Reuters.

Sistemul de vaccinare din Marea Britanie se confruntă în prezent cu o cerere foarte mare de programări, conform Sistemului Național de Sănătate al Mării Britanii (NHS), după ce premierul Boris Johnson i-a îndemnat pe britanici să se grăbească să se vaccineze cu doza booster pentru a-și proteja „libertatea și stilul de viață”.

(articol preluat din G4Media)

Recommended For You