Tescani 45 – Expoziție retrospectivă

În spațiul magic Tescani, acum 45 de ani, cu dragostea pentru loc a domnului Alexandru Popovici, primul director al muzeului de aici, s-a petrecut prima Tabără de pictură de la Tescani, denumire ce s-a păstrat multă vreme. A fost inițiată de maestrul Ilie Boca, cel care a fost martorul întâlnirilor fericite ale artiștilor și care a trăit, iubit și pictat peisajul de neegalat al locului, în aproape toți acești ani.  Printre cei ce au locuit vremelnic aici, aș aduce aminte pe Horia Bernea, mare iubitor de Tescani, membrii grupului Prolog, grup ce își leagă existența de Tescani, și, cu siguranță, nume de artiști ce impresionează pe iubitorii artelor frumoase. Vă invităm să intrați în “buna-starea” de Tescani, stare pe care artiștii care expun, au trăit-o, fiecare în felul sau, punând-o pe pânză sau hârtie, însoțindu-ne la expoziția retrospectivă Tescani 45. (pagina muzeului Rosetti-Tescanu)

Comunicat de presa al UAP Bacau

În urmă cu 45 de ani, în ținutul magic al Tescanilor, muzeograful Alexandru Popovici împreună cu artistul plastic Ilie Boca au inițiat prima Tabără de Pictură de la Tescani- care a constituit, în toți acești ani, unul dintre importantele locuri de creație și întâlnire al pictorilor dar și al iubitorilor de artă.

Au fost mulți artiști care au pășit pragul conacului Rosetti-Tescanu cu intenția de a imortaliza peisajele care-l străjuiesc și de a transmite unicitatea locurilor, printre care s-au enumerat: Ilie Boca, Gheorghe Velea, Cela Neamțu, membrii grupului de artiști „Prolog” ce au reprezentat în vremurile comunismului o rezistență în cultură dar și nenumărate alte personalități ale culturii românești.

Anul acesta, pentru a marca împlinirea acestor prolifici ani de la înființarea primei Tabere de Pictură de la Tescani, sunteți invitați la lansarea Expoziției „Retrospectivă 1976-2021” care reunește optzeci de tablouri ale unor însemnați artiști cum ar fi: Horia Bernea, Ilie Boca, Mihai Sârbulescu, Horia Paștina, Ala Jalea Popa, Constantin Flondor, Letiția Oprișan, Doru Ulian, Sultana și Ovidiu Maitec, Ileana și Vlad Micodin, Sabina Negulescu etc., care va avea loc joi, 16 Decembrie 2021, ora 14, la Galeriile „Alfa” Bacău, din str. Mărășești, Nr. 12.

În cadrul vernisajului se va lansa albumul de artă „Tescani 45”.

Recommended For You