Colinde si Moșul au binevestit Crăciunul în biserica Sf. Nicolae

In aceasta dupa amiaza, incepand cu orele 15, la biserica Sf. Nicolae din Buhusi, sub blagoslovirea vrednicului preot paroh Vasile Cozma si cu ajutorul preotilor Radu si Sorin Munteanu, au continuat traditiile stamosesti de Craciun. Elevii scolii ,,Stefan cel Mare” din Buhusi, sub coordonarea doamnelor invatatoare, au rostit sau cantat colinde cu muta tragere de inima. Impresionati de icoana NasteriiDomnului Nostru Iisus Hristos, de bradul imens, plin de globuri si luminite din biserica, copii acestia inocenti au cantat cu patos crestinesc colindele stabunilor lor. Dar, la un momment dat, aparitia lui Mos Craciun a creat oarece neliniste in randul micutilor crestini, care mai trageau cu ochiul la Mosul cu sacul plin si cu toiag, desi urechile erau ciulite la indicatiile doamnelor invatatoare, care cantau cu ei in cor.

Aceste momente inaltatoare, de traditie autentica, ne fac sa speram ca suntem vrednici de Nasterea Mantuitorului, ca treuie sa ducem, prin copii nostri, traditia mai departe.

Iar biserica, prin slujitorii ei, este promotorul si initiatorul acestor trairi launtrice fara precedent, care dau nastere sentimentelor nobile si profunde, indiferent de varsta, in prag de Ajun al Nasterii Domnului. Preotii din biserica Sf. Nicolae au cantat la unison cu micutii elevi, precum si cu parintii prezenti. Euforia Ajunului Craciunului a fost prezenta intr-un trup de comuniune crestineasca si duhovniceasca de mare si autentica traire intru Hristos: copii si oamenii mari au cantat si s-au veselit pentru Nasterea Pruncului Iisus, din ieslea Betleemului.

Eu cred ca Mosul nu mai avea rabdare si dorea sa imparta cadourile grabnic. Barba lui alba (desi contrasta cu ochelarii de soare) era admirata de micutii inocenti, care erau ba atenti la cadoul primit, ba se uitau nedumeriti la podoaba batraneasca a Mosului. Una peste alta, momentul final a fost unul emotionant, fiecare copil dorind sa stea la fotografie in bratele ,,Mosului”. Ce traire mai intensa si autentica, peste ani, poate fi decat acesta?

Noi, cei mai in varsta, cu parul grizonat, ne bucuram de bucuria lor, dar traim si rememoram nasterea Domnului la nivelul constiintei nostre profunde, intr-un timp al desavarsirii fiintei nostre. Iar daca desavarsirea esre intru Hristos, timpul nu este pierdut!

,,Nu pierdeti timpul indumnezeirii” ne spune IPS Ioachim – noua, celor maturi, celor care decidem mersul istoriei, care decidem pasii de urmat al micutilor inocenti pe care i-am vazut astazi la biserica Sf. Nicolae din Buhusi. Aceasta este pilda Craciunului din acest an, pe care trebuie s-o transmitem semenilor nostri.

La multi ani tuturor, dragi crestini, dragi buhuseni!

Iulian Pascaluta / Gazeta de Buhusi

 

Recommended For You