Gazeta de Buhusi la 5 ani (partea a II-a)

Gazeta la 5 aniIn partea a doua vom trece in revista cateva din realizarile noastre in cei 5 ani de existenta. Inceputurile Gazetei de Buhusi au fost clasice, in format tiparit. Drept pentru care aveam de surmontat mai multe probleme, incepand cu costuri financiare, tiparirea efectiva si distributia. Daca primele doua au fost rezolvate, distributia era cea mai dificila, pentru ca e greu sa imparti uniform 1500 de ziare intr-un oras. Buhusiul este un oras mic, in care subiectele de jurnalism nu sunt prea multe. Dar asta nu din cauza noastra. Asa ca de la inceput am hotarat editarea lunara. Aparitia trebuia sa faca fata asaltului de stiri zilnice. Dar multe din stiri deveneau perimate dupa cateva zile, darmite o luna. Si astfel am decis aparitia pe internet, inclusiv facebook.

Avantajele erau evidente: viteza instantanee de distributie, articolele puteau fi citite de oricine si oriunde in lume, puteam publica continut de televiziune (materiale video) care sporeau veridicitatea si intareau convingerea cititorilor ca suntem seriosi.

Insa si acum, cu toata aceasta modernizare, eu personal raman credincios presei tiparite. Dar exista si dezavantaje, printre care principalul este pierderea stirilor in noianul fluxului de informatii sterile care circula pe net (facebook). Dar, cine a vrut sa ne citeasca, ne-a cautat. In momentul de fata, pagina Gazeta de Buhusi are 4576 de urmaritori. E mult, e putin? Aceste chestiuni tin de logistica, ele nu sunt vizibile cititorului.

Totusi, in ciuda modernitatii si vitezei, cand vezi articolul aparut in ziarul tiparit, ai convingerea lucrului temeinic facut. Daca ar fi sa numaram articolele publicate intr-un an, in medie, acestea sunt undeva intre 1000- 1200. Articole de presa scrisa, insotite de fotografii. Multe dintre articole au fost reportaje sau interviuri filmate. In ceea ce priveste subiectele alese, aceste sunt diverse, de la politica si administratie la sanatate si cultura. La ultimul capitol Buhusiul este codas, dar am preferat sa publicam articole sau evenimente culturale din alte orase tocmai pentru a arata buhusenilor ca daca o administratie locala vrea sa faca evenimente culturale, o poate face.

Trebuie sa fac o precizare. Am fost acuzat ca in campania electorala locale 2020 ,,am tinut cu unii” si ,,i-am terfelit” pe alții. Gresit! In campanie nu am scris decât despre candidații care aveau diverse probleme cu legea sau de natura să ducă la corupție. Am scris-o atunci, acum o repet: era datoria noastra de jurnalisti să aducem la cunoștința electoratului candidații cu problele (penale sau incompatibilitate, n.r.). Motivul: cetațeanul are dreptul să știe pe cine alege, să cunoască ADEVĂRUL despre candidați. Asta nu înseamnă că Gazeta de Buhusi ar fi ținut partea celorlalți candidați. Am rămas fidel principiului că cei cu probleme nu mai au dreptul moral de a se prezenta în fața alegătorilor. De ce? Făcând așa, candidatul cu probleme insultă implicit cetățeanul, dar și funcția publică. Punct!

Dar să încheiem într-o tonalitate optimistă. Viitorul este de partea noastră, la fel cum sunt și cititorii. Sunt convins că, datorită existenței Gazetei de Buhuși, unele lucruri s-au schimbat în bine în acest oraș. Deși cei în drept care administrează vremelnic orașul nu recunosc… Iar primul pas spre schimbarea în bine este informarea corectă a buhușeanului. Acum, la ceas aniversar si in prag de An Nou, ne dorim sa putem continua acest proiect minunat.

Va dorim, tuturor celor care ne cititi, multa sanatate, implicare civica si un traditional ,,LA MULTI ANI !” ing. Iulian Pascaluta / fondator Gazeta de Buhusi

Recommended For You

Leave a Reply