Afară sau înauntru, MASCA redevine ,,obligatorie”.

Masca devine din nou obligatorie în toate spațiile închise sau deschise începând din 8 ianuarie, a propus Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Pe lângă masca chirurgicală, folosită și până acum, autoritățile recomandă masca FFP2 – considerată a avea protecție mai mare. Ministrul Sănătății a precizat că masca redevine obligatorie la finalul săptămânii, dar nu este vorba despre o variantă mai scumpă de mască, ci cea cu care s-a umblat și până în prezent. Astfel, masca de tip FPP2, care oferă o protecție mai mare, nu este obligatorie, ci doar recomandată de autorități. Hotărârea CNSU va fi transpusă într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și de Interne.  Specialiștii fac apel însă ca oamenii să poarte mască, indiferent dacă e vorba de mască albastră, clasică, sau cea de tip FFP2.

„Masca trebuie purtată corect și schimbată la timp. Varianta FFP2 este superioară, deoarece are o zonă de filtrare mai bună, dar important e să purtăm mască”, spune doctorul Marinescu de la Institutul Matei Balș.

Ministrul sănătătii a precizat: „Nu există niciun fel impunere a utilizării unor măști scumpe. Am văzut că în ciuda declarațiilor mele sau ai altor membri ai Guvernului au fost preluate puțin ciudat. Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi. Nu este niciun fel de mască deosebită. Dar sigur că cine dorește poate să poarte și altfel de măști cum sunt cele FFP2, cu un nivel mai ridicat de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască”.

Ministrul a mai spus că măștile textile nu mai sunt recomandate, dar că nu sunt sancțiuni pentru cei care poartă altfel de măști decât cea medicală sau FFP2.

Raed Arafat a spus că pot exista excepții pentru purtarea măștii. Printre acestea se numără copiii cu o vârstă sub cinci ani, persoanele care fac o activitate fizică sportivă, reprezentanții cultelor religioase sau prezentatorii TV și invitații acestora. Potrivit acestuia, cei care lucrează în infrastructura critică, de genul Centralei nucleare de la Cernavodă, ar trebui să poarte mască de tip FFP2, și să fie testați săptămânal.

Recommended For You