Partea I
Surse sub protecția anonimatului au declarat pentru Gazeta de Buhusi că actualul consilier local Cojocaru Cristian (acum ALDE) ar face demersuri în vederea preluării filialei PNL Buhuși. Se spune că discuțiile se poartă pe filiera Ghe. Apostu – Tudorița Lungu (actualmente subprefect și totodată vicepreședinte al PNL). Fostul director Apostu are o relație privilegiată cu Tudorița Lungu din anii de glorie, când le era alături și fostul senator Vasile Nistor. Iar poveștile de la Moinești și din altă parte i-au făcut să strângă rândurile în mod frățesc și prietenește. Dacă acum, Apostu Ghe. își vede liniștit de pensie, după un ultim mandat de consilier ALDE intre anii 2016-2020 care l-a ajutat să își ia o altă mașină, nu același lucru putem spune de omul, politic instabil, Cojocaru. Probabil motto-ul său este ,,Sunt consilier, deci exist”.
A mai existat o tentativă de penetrare a PNL? Da. Demersuri și tentative de preluare de acest fel au mai existat (probabil 2015?). Cea mai importantă este când, la o întrunire a unor politicieni locali de dreapta, echipa simbiotică Cojocaru-Apostu îi propunea lui Ionel Palăr să preia PNL Buhuși și să facă ,,curățenie” în partid. Adică să-l dea afară pe Adrian Ichim, patronul de la Cireșica, pe motiv că ar avea condamnare și strică imaginea partidului, iar tandemul își aducea ,,echipa” sa, de la fostul PDL. Totuși, Palăr, stăpân pe situație, un om cerebral și care aprecia gustul desăvârșit al cârnaților buhușeni, le-a dat cu flit celor doi fripturiști. Dar tot deputatul l-a calmat și pe Dan Teslariu, (pe atunci penelist, iar actualmente viceprimar PSD) care spunea că l-a arunca pe fostul director Apostu pe geam. La final, Apostu a înghițit în sec și a plecat cu coada între picioare. Tentativa de penetrare a fost un eșec! Cojocaru nu era prezent atunci, fiind psd-ist. (n.red.). Acum, istoria cu penetrarea se vrea repetată.
De ce și-ar dori actualul consilier Cojocaru să penetreze PNL-ul? Pentru că știe că din actuala postură, partidul ALDE este în moarte clinică pînă în 2024. Oricum, Luminița Coșa, actualul președinte județean ALDE, nu ar recunoaște asta nici în ruptul capului, deși e evident. În acest context, viitorul politic al veșnicului consilier-multipartid Cojocaru este incert, ca să nu zic nul. Cum ușile la USR-PLUS sunt închise pentru traseiștii de acest gen, iar varianta de AUR nu este de nasul domniei sale, (deși aruncă pastile și apropo-uri lui Nae Burtuc) singura variantă ,,onorantă” pentru un intelectual ca el este un post eligibil de consilier la PNL Buhuși. Iar Cojocaru, conform propriilor sale afirmații, dacă nu stă la masa celor care decid în Buhuși, nu se simte bine. Vorba lui Marin Preda: ,,Dacă politică nu e, nimic nu e!”
Ce a mai penetrat oportunistul Cojocaru? Păi, sunt cam multe la număr… Reamintim, celor care știu, dar și precizăm celor care nu știu, că ,,onorabilul” Cristian Cojocaru a plecat în politică din 2004, cu PRM, apoi 2008 cu PDL (exclus in febr. 2012), apoi 2012 cu PSD, pentru ca din 2016 să fie la ALDE. Este o minune de neînțeles că domnul cofetar a rezistat în ALDE două legislaturi consecutive. Deci PNL ar fi singurul partid în care Cojocaru nu a fost membru. Aceasta este explicația, cred eu, pentru care politicianul ,,Superman” (sau S de la savarină?) caută cu disperare un cuib pentru a-și cloci ouălele politice și împlinirea ,,motto-ului”.
Partea a II-a
Există o apropiere PNL-ALDE la nivel central? Da. Recent, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a anunţat că a fost decisă în şedinţa BPN comisia de negociere care va dialoga cu ALDE, în vederea unei fuziuni, care va fi condusă de Dan Vîlceanu. „S-a stabilit astăzi (11 ian. 2022, n.red.) în şedinţa BPN al PNL componenţa comisiei de negociere cu ALDE în vederea fuziunii. Noi, PNL, am asumat de la bun început rolul de partid integrator al dreptei. Acesta este şi motivul pentru care începem demersurile de dialog politic cu ALDE. Comisia de negociere va fi condusă de secretarul general Dan Vîlceanu şi are în componenţă pe Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma şi Gheorghe Falcă”, a spus Stroe. El a adăugat că din câte ştie, Călin Popescu Tăriceanu nu se mai găseşte în poziţiile de conducere ale ALDE. În ce privește ALDE, partidul înființat de Călin Popescu Tăriceanu a fost în discuții de fuzionare cu partidul lui Victor Ponta, însă după eșecul de la parlamentare s-a renunțat la idee. Președintele ALDE este fostul liberal Daniel Olteanu. Tăriceanu a migrat în partidul lui Ponta pentru a putea candida.
Care este situația PNL Buhuși? Pe scurt, dezastruoasă. Iar ,,mariajul” cu PSD la nivel național îi va dăuna și mai tare – vezi sondajele de opinie din ianuarie 2022 in care PNL scade vertiginos. La Buhuși, actualmente există cinci consilieri locali din partea acestui partid. Cum au ajuns unele nume pe acestă listă, fără a avea nici un merit sau valoare, este altă poveste. Florin Diaconu, actualul președinte, cel despre care europarlamentarul Benea spunea: ,,un politruc cu dosar de incompatibilitate la ANI și datorii de sute de mii de euro la bănci, pus la cancelaria Prefectului pe post de cărător de geantă”, a primit de la partid (spun surse) o sinecura la Oficiul de Cadastru Bacau. În urma dezvăluirilor din presă, despre care s-a scris aici: Tele 1 Bacau, Gazeta de Buhuși, si Ziarul de Bacau., Diaconu nu este numit director. Dar este admis, in urma unui concurs de unul singur la Bucuresti, pe post de consilier. Lucrurile au bătut la ochi evident, mai ales ca de obicei concursurile se susțin la Bacau. Dar a trecut și asta, Diaconu si-a dat demisia din functia de consilier local in mai 2021. S-a fript cu Agentia ANI, asa ca i-ajunge numai această sinecură pentru rezolvarea problemelor sale financiare. Mai mult, actualul PNL nu are nici un nume greu pentru a conduce partidul, nu există o ,,locomotivă” politică care să aibă forță, viziune, tărie de caracter, etc. Iar cu structura de partid actuală, Don Cojocaru, experimentatul ,,toreador local” ar face harcea-parcea. Actualii consilieri PNL mai importanți, dar pensionari vârstnici – precum Dornescu și Pobereznic – se vor retrage din politică în 2024. Iar ceilalți, din păcate, abia pot silabisi documentele juridice ce li se pun in față. Olaru este o rușine pentru un partid ca PNL, nu-l recomandă nimic și nimeni! Nu o spun eu, o demonstrează ei înșiși în sedințele de CL live. Nu este exclus ca Adrian Ichim să revină, el sau vreo rudă a sa, potent financiar, pe post de cârmaci. Prețurile cresc, foamea e mare la județ, iar savarinele nu țin de foame precum cârnații, ceafa sau altele, care sfârâie ademenitor pe grătar. Vremea prajiturilor a trecut.
Partea a III-a
Are concurență Cojocaru? Da, și încă una serioasă. Ionel Turcea tatonează mereu, pentru că și el are simțurile politice foarte dezvoltate, poate prea mult în detrimentul altora. De ce n-ar penetra și el? Iar Ionel a făcut echipă bună cu Ichim, iar Ichim a făcut echipă bună cu Dan Teslariu. Uite, hora-i aproape gata! Turcea, a fost, este și va rămâne, un lider. Are carismă, are tupeu, este omenos, are echipă tânără pe care o călărește bine. Ca să nu mai amintim că tot Ionel l-a transformat pe Florin Diaconu într-un ,,pudel politic”, tot prin dec. 2015: promisiunile fostului primar gâdilau neuronii lui Diaconu, care aștepta marele os-politic. Turcea spunea atunci: ,,Văd îl el (în Diaconu, n.red.) omul de care are nevoie orașul. Este bine pregătit, cu un CV impresionant, a avut mereu funcții de conducere în mediul privat iar asta spune multe despre capacitățile și profesionalismul său.” Ce-a făcut, am văzut pe portalul judecătoriei si prin dosarele ANI. Dar nici viitorul partidului călăuzit de Ionel Turcea nu este roz, Pro Romania fiind în pragul falimentului financiar și cu multe datorii. Deci, Ionel va trebui să își caute un nou partid dacă mai vrea să facă politică. Că așa e la Buhuși: incompetenții își schimbă partidele, iar nu partidele îi schimbă pe ei.
Ce alte variante mai există? Una din variantele plauzibile ar fi filiala buhușeană a Partidei Romilor. Nici la acest partid cofetarul nostru nu a fost membru. Ar fi o onoare pentru romii buhușeni ca măcar din 2024 să aibă și ei un consilier, căci au participat la multe scrutinuri, dar fără succes. Cu Cojocaru în frunte, etnia romă locală, numeroasă și unită, ar putea avea măcar un reprezentant în CL Buhuși. Nici la partea de ,,dirijare” a partidei nu ar avea probleme, statutul său intelectual nefiind contestat de cei cu puțină știință de carte. Astfel, consilierul Cojocaru, care scrie prin dosarele din justiție că ,,imaginea sa publică a fost grav deformată” (de subsemnatul) și că este ,,o persoană cu probitate socio-morală”, va putea demonstra că nu are prejudecăți în materie de etnie. Deci, și-ar putea remedia istoricul său politic, care ne spune că a votat numeroase programe dedicate acestei comunități și care au avut efect zero.
Care este viitorul? Florin Diaconu este actualmente președinte doar cu numele, căci nu mai vine la ședințele cu consilierii la partid. Se știe. Este o chestiune de timp până ce Diaconu va fi declarat ,,incompatibil” la ICCJ, deci nu va putea candida în 2024. Iar Cojocaru este hotărât să pășescă cinic, ținându-se de nas, peste ,,cadavrul politic” al actualului șef penelist, în drumul spre ,,hățurile” PNL Buhuși. Nu ar fi singurul capabil de acest pas. Având nasul fin, ca al unei javre politice, cofetarul știe prea-bine asta. Succes la adulmecat, domnule consilier! Doar cinismul (tipic politicienilor mărunți în fapte, dar tari în vorbe) îi va da putere să treacă în continuare, ca și consilier local, precum gâsca prin apă: nici o realizare pentru cetățenii care îi plătesc îndemnizația. Norocul lui este că mămăliga nu explodează! Eu unul aș prefera să fiu un cofetar bun decât un politician ratat: m-aș mulțumi cu parfumul prăjiturilor decât să inhalez duhoarea incompetenței care legiferează peste soarta oamenilor. Însă pot pune pariu că actualul consilier Cojocaru Cristian va fi, la viitoarele alegeri locale din 2024, doar o amintire pentru mulți buhușeni. Amin!