,,Măi animalule!” – am rămas fără jurnalistul Paul Pârvu

A murit jurnalistul căruia Ion Iliescu i s-a adresat cu apelativul „Măi, animalule!“ Paul Pârvu ar fi împlinit chiar astăzi 61 de ani. Jurnalistul Paul Pârvu a murit la 30 ianuarie 2022. În urmă cu câteva luni, el a fost internat în spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus, dar şi pentru a primi suport medical după ce a suferit un accident vascular cerebral.   Jurnalistul constănţean a rămas în memoria tuturor ca fiind cel căruia Ion Iliescu i s-a adresat în anul 1992: „Măi, animalule“. Despre această scenă noi am publicat un articol aici.

Despre Paul Pirvu scrie si Laura Ganea, in cartea sa ,,Pretul demnitatii. O istorie altfel” la pag. 28: ,,Seara, dupa ce incasase citeva huiduieli, Iliescu a cedat nervos. A ordonat SPP-istului oprirea coloanei oficiale, a coborit din masina si si-a infipt unghiile in gitul ziaristului Paul Pârvu de la ,,Telegraf” strigand: ,,Mai animalule!”

Era 15 august 1992, la Constanţa. Cel mai iubit preşedinte al României postdecembriste, Ion Iliescu, ia parte la festivităţile dedicate Zilei Marinei. După manifestările din faţa Comandamentului Marinei, Iliescu şi suita de oficialităţi merg la Prefectură, pentru a ciocni un pahar de şampanie. Prefect era pe atunci avocatul Dragoş Chilea.   În faţa Prefecturii Constanţa, lumea se îmbulzeşte să-l vadă şi să-l atingă pe noul tătuc. Baia de mulţime este însă perturbată de un grup de protestatari care cer zgomotos demisia lui „Ilici“.   Un ziarist de la Telegraf, investigatorul Paul Pârvu, îl abordează cu aplomb pe omul providenţial al românilor. Paul era unul dintre contestatari şi avea de pus o grămadă de întrebări despre Revoluţie, despre Piaţa Universităţii, despre KGB, Moscova şi influenţa sovietică.   Pentru prima şi ultima dată în viaţa lui, Ion Iliescu îşi pierde cumpătul. Se înfurie pe ziaristul extrem de insistent şi aproape îl ia de gât, lăsându-i să scape apelativul celebru: „Măi animalule!“   Faza i-a luat prin surprindere pe absolut toţi cei prezenţi. Gestul fulgerător a fost imortalizat doar de Serviciile care asigurau escorta preşedintelui. În presă au apărut imagini cu preşedintele Iliescu şi cu ziaristul Pârvu stând faţă în faţă la foarte mică distanţă, privindu-se duşmănos.   Pentru un politician calculat şi tenace ca Iliescu, momentul a fost rarisim. Pentru un ziarist feroce ca Pârvu, momentul a fost „botezul“ care l-a făcut faimos. După ciocnirea cu Iliescu, partidele de dreapta l-au ofertat pentru a profita de celebritatea lui. Paul Pârvu a refuzat, fiind un ţărănist din convingere. N-a activat niciodată în politică, nu a intrat nici în administraţia publică şi s-a despărţit de colegii lui de drum: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinski.

A rămas un ziarist de investigaţie acerb şi sărac, care „n-are mamă, n-are tată“. Cristian Paţurcă, trubadurul Pieţei Universităţii, a făcut chiar un cântec dedicat acelui episod, intitulat „Măi animalule“.

Foto cu Emil CVonstantinescu – 15 august 1992 . De la stânga la dreapta, în randul de sus: Alexandru Mihalcea (corespondent pentru Dobrogea al cotidianului „România liberă”, scriitor, fost deținut-politic), Zoe Petre, Cezar Corâci ( consilier de campanie al lui E.C., actualmente șef al unei organizații patronale), colegii-de-redacție Cristian Stoleru, Maria Ionescu, apoi viitorul presedinte… „ÎNFRÂNT” (Sic !!!) Emil Constantinescu, din nou cei din redacție: Constantin Petriu, Lucian Mănescu, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Paul Pârvu, Carmen Cristea (actualmente Carmen Mario, locuiește în Africa-de-Sud), în spatele său: o studentă, în practică pe timpul vacanței, Marius Calcan și Marius Dragomir (care, ulterior, va fi ziarist la „Europa Liberă”, la Praga). În rîndul de jos, stând-pe-vine: cunoscutul jurnalist Radu Preda și Sorin Strutinsky. © foto: Constanta100%

(video mai jos – Adevarul)

Recommended For You