Afacerea ETWO: Ionel Turcea anchetat de DNA (partea I)

Ionel Turcea (fost primar) și Maria Popu (fost director economic al primăriei) sunt cercetați în dosarul penal 90/P/2019 al DNA Bacău. Dosarul penal este deschis pe baza plăților ilegale de peste 997.435 lei către firma ETWO Direct SRL. Plățile ilegale au fost constatate de către Camera de Conturi Bacău cu ocazia controalelor la #Primăria Buhuși.
Fostul primar Ionel Turcea a dispus, conform raportului, plăți pentru lucrări neefectuate în teren de către firma ETWO Direct SRL. Aceasta era firma lui Bogdan Marin, un om foarte apropiat fostului edil.
Ferestrele au ochi și peteții urechi: Bogdan Marin venea la Primăria Buhuși cu plicuri de hârtie, destinate lui Ionel #Turcea. Dar doamna #POPU Maria, fiind ,,rugată” să facă plățile fără documente justificative, primea și dânsa un plic. Plic cu plic, madam Popu a mai meșterit la o casă din Suceava.
Detalii:
Decizia Camerei de Conturi Bacau nr. 6/2018 menționează urmatoarele abateri grave pe perioada cat a fost primar Ionel Turcea:
1) primăria Buhusi nu a constituit garantie de buna executie (prin retineri de 2% din facturi) – incalcarea art. 3 din contractul 13880/2011
2) in perioada 2016-2016, primaria Buhusi a achitat in avans suma de 624.669 lei.
3) economia de energie electrica propusa prin reabilitare nu a fost realizata, in fapt fiind gasite cheltuieli suplimentare lunare mai mari cu 5132 lei decat limitele asumate de contract.
4) nerespectarea prevederilor legale privind receptia lucrarilor de intretinere – prejudiciu de 137.036 lei , plăți făcute fără documente justificative. Aici este un mare semn de intrebare: de ce erau necesare lucrari de intretinere platite de primarie la o lucrare facuta noua, in garantie.
Neregulile constatate de Curtea de Conturi Bacau sunt foarte multe, nu le mai enumerăm.
Prejudiciile aduse Primăriei Buhuși de peste 997.435 lei
Cine a plătit, de fapt, acești bani ?
Nota: Firma Etwo Direct SRL este acum in faliment, fiind urmărită de creditori. Aceasta firmă a vândut până în 2010 papetărie, când, deodată… a trecut la afaceri cu primăria Buhuși pentru realizarea de lucrări de iluminat public de milioane de lei.
(Publicata si pe pagina de FBk)

Recommended For You