Greșală tactică a opoziției: ședinta de buget nu a mai avut loc

Astazi, 8 febr.2022, era prevazută a avea loc ședinta extraordinara pentru discutia și votarea bugetului orasului Buhusi. Discutiile au inceput furtunos, colericul Ionel Turcea intrand in dispută cu primarul Zaharia, parcă prea grăbit să adopte un buget cu multe bube și fără o dezbatere serioasă. Se vede că fostul primar nu cunoaște legea 273/2006 art. 39 alin (6) care precizează termenele de adoptarea a bugetului. Ar fi trebuit măcar să citescă proiectul de buget trimis la pagina 100, ultimul paragraf din adresa 85/2022 a AJFP Bacău. Dacă la el nu am pretenții, altfel se pune problema la avocatul Rotaru sau economistul Vinca și altii. Toți cei 11 consilieri care au votat respingerea ordinii de zi au dat dovadă de necunoașterea legii, deși e dreptul lor de a vota în felul în care doresc! Azi opoziția a fost unită, dar cât va ține? Dar nu e niciun bai dacă bugetul se amână, chiar și cu o lună. Legea bugetului spune ce trebuie făcut în acest caz. Suspendarea ședinței prin respingerea ordinii de zi este o greșală tactică a opoziției, din păcate! Ar fi trebuit să procedeze altfel: să vină cu argumente contra bugetului actual propus. Și, Doamne, câte avea! În plus, bugetul primăriei e publicat de o lună (din 11 ian.22) pe pagina de internet a primăriei Buhuși. Aici nu au scuză! Opoziția avea timpul fizic necesar să-l toace bine, pe toate părțile. Dar asta e altă poveste, e pentru profesioniștii care citesc și înțeleg documente.
Lăsănd la o parte susținerea pentru bugetul grăbit al primarului, consilierul Cojocaru a pledat bine, dar fără a aduce argumentele de ordin legal citate mai sus (și invocate și de directorul economic Pahoncea). Dar cine a înțeles? Ramâne de văzut observațiile pe care le va face. Un lucru e clar: Cojocaru uită de faptul că a spus (nu demult), că structura CL Buhusi impune altă politică administrativă. Politicianul român tot politician rămâne, chiar dacă face politică în stil mioritic!
Pe de altă parte, nici primarul Zaharia nu se lasă mai prejos si a convocat CL in sedință ,,de îndată”. Zaharia, deghizat acum precum baba care vindea mere otrăvitoare Albei ca Zăpada, vrea să servească opoziției aceeași tavă cu multe ,,propuneri otrăvite”.  Iată că și el a făcut o greșeala tactică, convocând o ședință cu exact aceeași ordine de zi respinsă azi. De ce asemenea grabă?  Și primarul procedează în esență greșit, căci riscă să i se respingă din nou ordinea de zi. Dar, politic, el speculează greșelile opoziției și va apare în fata opiniei publice drept omul care vrea ,,binele buhușenilor” (sic!) dar este împiedicat, vezi Doamne, de opoziție.
Ședința este convocată mâine dimineață, pe nerăsuflate, la ora 8. Îmi voi bea cafeaua la primărie!

Recommended For You