O nouă defecțiune pe rețeaua de distribuție publică de apă a orașului Buhuși, astăzi, 16 febr. 2022, anuțată oficial și de furnizorul de apă CRAB SA Bacău. Apa va lipsi intre orele 9-15 de la locuitorii străzilor Republicii, Florilor, Aurel Vlaicu, Mircea Voievod si Voioagă. Este surprinzător să aflăm că apar deranjamente frecvente pe noile rețele de distribuție. Care sunt cauzele? Gazeta de Buhuși a aflat răspunsul pentru dvs., locuitorii orasului. Pentru protecție, nu vom indica numele celor cu care am discutat decât unde avem acceptul.
La locul avariei, buldozerul primăriei a săpat o groapă pentru a descoperi locul scurgerii apei, dislocând aproape 6 mc de pământ. Munciitorii ajută cu lopețile, pământul devenind noroi cu cât sapă mai jos. Apoi intervine vidanja, care trage apa ce țîșnește din conductă, umplând groapa. Vidanja a venit de la Bacău special pentru acest deranjament și așa vine mereu. Cât timp muncitorii au reparat țeava, vindanja a tras apă continuu.
,,Nu este săptămână să nu apară vreo avarie pe rețeaua de apă!” – spune cu năduf un muncitor al CRAB SA, sector Buhuși. El stă într-o groapă adâncă de aproape doi metri, cu apă și noroi până aproape la partea de sus a cismei, lucrând la sudarea unei țevi de PEHD montată recent. Intru în vorbă cu ei ca să aflu de ce s-a defectat țeava, care sunt soluțiile și să știu ce va fi în viitor. Intrebat ce defecțiune este, muncitorul spune că defecțiunea este datorată ruperii unei suduri la țeava PEHD (țeava nouă, dungă albastră din foto). Acesta spune că apar frecvent defecțiuni și pe rețelele noi cu țevi de plastic (PEHD), construite acum câțiva ani. ,,Acestea sunt țevile lui Turcea, sunt lucrările făcute acum 7 ani!” spune muncitorul. ,,Unde este patul de nisip? e lipsă”, completează el. Altul îmi explică faptul că din cauza mișcărilor/vibrațiilor pământului, cu timpul, sudura cedează (datorită unui efect de forfecare, n.red.). Oamenii spun că aceasta se datorează faptului că sudura țevilor PEHD s-a făcut cap-cap (termofuziune), iar acest tip de suduri sunt mai pretențioase și mai puțin rezistente dacă nu se respectă tehnologia de sudare. Ei spun că ar fi fost de preferat ca sudurile să se facă cu mansoane termice (vezi foto), care cuprind o porțiune din capetele țevilor de plastic, fiind mai rezistente. Și această tehnologie există de mulți ani. Întrebați dacă toate lucrările rețelelelor noi de apă sunt făcute cu suduri de acest tip, ei au afirmat că este foarte posibil, fiind mai ieftine. Au precizat că rețele noi de apă nu sunt executate de CRAB SA, iar lucrarea nu a fost predată la ei. Intrebați de ce intervin pe o retea care nu este predată la CRAB pentru exploatare, muncitorii au spus că ,,Noi ne ocupăm de problemele tehnice, nu juridice. Buhușenii au nevoie de apă și nu pot aștepta până se rezolvă problemele juridice (între primărie și CRAB, n.red.). Oamenii sunt supărați pe noi, cei de la CRAB. Dar nu noi suntem de vină, noi doar reparăm țevile!”
Mihai Boboc, inginer constructor din partea primăriei Buhuși (proprietarul rețelei de apă publică) ne-a oferit câteva posibile explicații privind defecțiunile pe noile rețele de apă. Acesta a precizat că țevile de distribuție au diametrul de 110-140 mm, iar sudura țevilor este cap-cap, fără a se mai instala un manșon termic suplimentar.
Acesta a precizat că: ,,Nu se manșonează (țevile, n.red.) pentru că sudurile sunt garantate, adică tehnologia de lucru este standardizată și nu e nevoie. Dar, de regulă, nu sudurile cedează, mai cedează PE-ul, (…) de regulă unde sunt pori in structură a peretelui (a țevii, n.red.). Sau defecte mai apar la compactare unde constructorul nu a pus patul de nisip, protecție cum trebuie, pun direct piatră și în momentul când compactează (pământul de astupare, n.red.) piata aia înțeapă și dă o mică crăpătură. De acolo, în timp, aia poate ceda. Conducta trebuie să aibă 15 cm desupra și 15 cm dedesubt pat de nisip (pentru protecție, n.red.).” Acesta a mai precizat că lucrările rețelei de apă noi sunt garantate cam 3 sau 5 ani, adică exact cât are garanție toată lucrarea de infrastructură.
În principiul, și unii și alții spun cam același lucru. Însă ceea ce nu se știe este cât vor rezista de bine lucrările noilor tronsoane de apă construite in ultimii 10 ani. Deci, toate aspectele descrise mai sus duc inevitabil la factorii de decizie din administrația buhușeană, cea care este responsabilă de realizarea de noi rețele de distribuție de apă potabilă, dar și de exploatarea celei vechi. Cu ce costuri, cu ce eficiență? Nimeni nu prezintă calculele public pentru că… buhușeanul plătește!